latinica  ћирилица
12/07/2020 |  21:59 ⇒ 13/07/2020 | 07:45 | Аутор: СРНА

Сјеверна Македонија: Од поноћи предизборна тишина

У Сјеверној Македонији у поноћ се завршава предизборна кампања и почиње тродневна тишина пред ванредне парламентарне изборе, који ће бити одржани у сриједу, 15. јула.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Двадесетодневну кампању, која је почела одмах након укидања ванредног стања, обиљежили су оштра реторика, оптужбе, увреде и свакодневно објављивање тајно сниманих разговара функционера двије највеће партије, владајућег лијевог Социјалдемократског савеза Македоније и опозиционог, конзервативног ВМРО ДПМНЕ.

Ти снимци, који би требало да компромитују лидере двије супротстављене партије, СДСМ Зорана Заева и ВМРО ДПМНЕ Христијана Мицкоског и њихове сараднике, објављивани су на Јутјубу и преношени у медијима, а аутор је остао анониман.

Према анализи грађанске организације "Цивил", кампања за десете по реду парламентарне изборе је била "веома прљава, уз свакодневно ширење лажних вијести и дезинформација, клевета, вербалног насиља, увреда и говора мржње".

Кампања први пут због епидемије ковида-19 није имала уобичајене велике страначке скупове, а на мањим окупљањима са грађанима су углавном поштоване епидемиолошке мјере.

Коалиција СДСМ и мање албанске партије Беса, "Можемо", кампању је базирала на томе шта је у посљедње двије и по године урадила влада у евроатлантској интеграцији и на економском плану, док је коалиција око ВМРО ДПМНЕ, названа "Обнова Македоније", осим обећања економског бољитка, инсистирала на националним темама и оптуживала супарничку коалицију за издају.

Највећа партија Албанаца ДУИ је први пут изашла са идејом за премијера Албанца и на томе базирала кампању.

Избори у Сјеверној Македонији ће први пут трајати три дана због пандемије вируса корона. Сутра ће гласати обољели од вируса који су се пријавили, други дан је намијењен немоћним, болесницима и затвореницима, док ће у сриједу на изборни дан гласати сви остали пунољетни грађани.

Избори ће 15. јула почети у 7.00 часова и трајати до 21.00 час како би се избјегле гужве због успореног гласања због протокола за спречавање епидемије.

Гласачи ће бирати између листа 15 колација и партија, а право гласа има 1.814.263 бирача.