latinica  ћирилица
13/07/2020 |  13:41 ⇒ 15:18 | Аутор: ФЕНА

Мигранти подметнули пожар у Дому пензионера у Бихаћу (ВИДЕО)

Мигранти који су илегално боравили у напуштеној згради некадашњег Дома пензионера у средишту Бихаћа, јутрос су у објекту изазвали неколико мањих пожара како би онемогућили полицијску акцију измјештања свих особа у прихватни камп на локалитету Липа.
Мигранти подметнули пожар у Дому пензионера у Бихаћу - Фото: Screenshot/YouTube
Мигранти подметнули пожар у Дому пензионера у БихаћуФото: Screenshot/YouTube

Ватрогасци су брзом интервенцијом локализовали све пожаре, те омогућили полицијским службеницима улазак у зграду.

- Ради се о редовним полицијским активностима, односно измјештању људи без адекватног смјештаја у прихватне кампове. Мигранти који су боравили у овом напуштеном објекту покушали су да нас онемогуће у томе на начин да су на улазима подметнули неколико мањих пожара. Запалили су смеће и старе деке, но адекватном реакцијом ватрогасне службе све је брзо стављено под контролу. Припадници Министарства унутрашњих послова након тога су ушли у објекат, те око 60 људи које су ту затекли, премјестили у камп на локалитету Липа. Претпоставља се да је у претходним данима ту боравило и више од 100 особа, тако да је одређени број миграната овај пут успио побјећи - изјавио је портпарол Полиције Унско-санског кантона Але Шиљдедић.

Истакнуто је да тренутно у овом дијелу БиХ борави око 7.000 илегалних миграната, те да их је само око 3.000 смјештено у миграционим центрима.

- Нажалост, остали су у напуштеним објектима, на градским улицама, приватним и другим посједима, тако да је у посљедње вријеме значајно повећан и обим посла полицијских службеника. Поступамо у складу са међународним стандардима о људским правима, међутим наш примарни задатак је заштита безбједности и имовине држављана БиХ - додао је Шиљдедић.

Из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона потврђено је и како је у овој години већ легитимисано више од 15.000 илегалних миграната.