latinica  ћирилица
13/07/2020 |  14:53 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Буџет зависи од одлуке СДА да ли ће поштовати договор

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да вјерује да ће буџет БиХ у овом дому бити усвојен у првом читању у сриједу, 15. јула, али је истакла да је коначно усвајање овог важног документа још далеко јер партнери из Федерације БиХ /ФБиХ/, прије свих СДА, не поштују договорено.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Очекујем да ће у другом кругу гласања бити усвојен буџет у првом читању, али смо још далеко од коначног усвајања, имајући на уму потребу да овај изузетно важан документ буде усвојен у другом читању и у Дому народа - рекла је Бурсаћева.

Она је изразила наду да ће се партнери из ФБиХ, прије свих СДА, напокон опредијелити да поштују договорено.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто /ХДЗ БиХ/ рекла је Срни да очекује да се прије нове сједнице овог дома посланици изјасне у другом кругу гласања и да ће ту буџет добити подршку.

- Увјерена сам да ће услиједити и разговори и да ће бити испоштован ранији договор. Без договора нема ни напретка. Очекујем одговорно понашање свих у БиХ и да ће се све учинити да се ова земља извуче из ћорсокака у који је запала због неодговорног понашања појединих странака /СДА/ - рекла је Кришто.

Предсједавајући Клуба посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому Мирко Шаровић оцијенио је да ће, "уколико се истргују главни партнери и прођу кадровска рјешења, проћи и буџет".

- Буџет је талац њихових унутрашњих обрачуна. Они нису све позиције подијелили и то је вјероватно проблем. Уколико дођу нека нова кадровска рјешења, неколико директорских мјеста, имаћемо и локалне изборе. У супротном, вјероватно ће бити одгођени - сматра Шаровић.

Предсједавајући Клуба посланика СДА Адил Османовић, на питање Срне шта очекује од сједнице Представничког дома на којој би посланици у другом кругу гласања требало да се изјасне о буџету, кратко је рекао да очекује да "сједница почне и да се заврши".

Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ, наћи ће се на наредној хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ која ће бити одржана у сриједу, 15. јула, и требало би да буде усвојен у првом читању.

С обзиром да о овом документу посланици треба да се изјасне и у другом читању, те делегати у Дому народа, исход гласања зависиће од тога да ли ће СДА испоштовати договор који је раније постигла са СНСД-ом и ХДЗ-ом БиХ.

На хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у сриједу, 15. јула, требало би да се нађе Извјештај комисије Колегијума о настојању постизања сагласности о Приједлогу закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину чији је предлагач Предсједништво БиХ.

Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину на прошлој сједници, одржаној 9. јула, није добио ентитетску већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, те је упућен на усаглашавање Колегијуму овог дома.

За Приједлог буџета гласала су 22 посланика, 12 их је било против и два уздржана.

Буџет није добио ентитетску већину јер га није подржало седам посласника из Републике Српске /СНСД, ДНС, Уједињена Српска/ због чињенице да није испоштован договор који су раније постигли СНСД, ХДЗ БиХ и СДА.

Приједлог закона о буџету су подржали посланици Мирко Шаровић из СДС-а и Мира Пекић из ПДП-а, те Адил Османовић из СДА, док Бранислав Бореновић из ПДП-а није гласао, иако је присуствовао сједници, што се рачуна да је био суздржан.

Приједлог закона о буџету није добио подршку ни посланика ХДЗ-а.

Приједлог буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину износи око 1,8 милијарди КМ, од чега се 996 милиона КМ односи на финансирање институција БиХ, а остатак на финансирање дуга БиХ.