latinica  ћирилица
13/07/2020 |  15:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Упозорење др Тиодоровића: Могућ гори сценарио!

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који је изјавио да се прави пик овог таласа вируса корона очекује ове седмице, упозорава да можда слиједи и гори сценарио.

Према његовим ријечима може се очекивати да ће се видјети посљедице великих скупова људи који су били без маски и дистанце, а то су углавном млади људи. У овом тренутку у КЦ Ниш у ковид дијелу, додаје Тиодоровић, има више од 320 пацијената, од тога је 10 на респираторима

Тај број се у односу на претходне дане дуплирао, додаје епидемиолог.

- Треба ову ситуацију ставити под знак питања, да ли је у Нишу мирно ако се око њега дешавају ситуације. У Врању имамо врло неповољну ситуацију, с преласком у ванредну. Зравствени систем у Врању се с њом бори доста успјешно, али је препун. Имам 182 са упалом плућа, што је страшан број. Зајечар има 40 пацијената у болници и још толико на кућном лијечењу. Лесковац је под контролом, али има благо повећање. У цјелини југоисточна Србија, као и цијела Србија има ситуацију која се мијења из дана у дан - рекао је он за ТВ Пинк, а преноси Танјуг.

Нагласио је да се повећање броја обољелих очекује од половине недјеље све до викенда, када се очекује пад броја заражених али само ако се мјере буду примјењивале.

- Здравствени систем је пренапрегнут и мислим да је на ивици издржљивости. С једне стране имамо пад издржљивости народа, сувише дуго ово траје, али људи више нису спремни да током љета практикују мјере заштите што већ даје посљедице. С друге стране, здравствени систем је препун и сад је питање промијенити стратегију, да најприје лијечимо тешке и средње тешке болеснике, а да се сви остали збрињавају код куће. Свако мора бити свјестан да о свом здрављу одговара лично. Не може здравствени систем да издржи, јер неки мисле да болест не постоји. Толико то далеко иде, да морам да кажем да сви ми који се бавимо здравственим системом у веома тешкој ситуацији и питање идзржљивости је при крају - истакао је Тиодоровић.

Како је оцијенио, свако мора бити свјестан, без обзира којој политичкој оријентацији припадао, да о свом здрављу одговара лично.

- Не може здравствени систем да издржи оно што други не прихватају, и чак сматрају да та болест и не постоји - рекао је Тиодоровић.

Он је рекао да се здравствени систем мора посветити болеснима, са тегобама, и додао да се поставља питање какву сврху има тестирање.

- Јер ако знате да су људи са клиничким знацима, па то је довољно да се успостави дијагноза - рекао је он.