latinica  ћирилица
13/07/2020 |  16:13 | Аутор: Index.hr

Трaмп разматрао продају Порторика након урагана Марија

Амерички предсједник Доналд Трамп 2017. године разматрао је идеју продаје Порторика након што је острво девастирао ураган Марија, открио је Њујорк Тајмсу бивши вршилац дужности секретара домовинске сигурности у петак.

- Његове почетне идеје више су приличиле бизнисмену него предсједнику - казала је Елејн Дјук Њујорк Тајмсу.

- Можемо ли пренијети електричну енергију? Можемо ли продати острво? Знате, продати ту имовину? - Трамп је наводно рекао, препричава Дјук у интервјуу.

Она додаје да се продаја Порторика никада озбиљно није разматрала или дискутовала након што је Трамп изнио ту идеју.

Бурна историја Трампа и Порториканаца

Трумп има бурну историју с америчком територијом откако је Порторико опустошио ураган Марија. Готово три хиљаде људи умрле су од посљедица олује, али и нестанка струје на широком подручју острва.

Трамп је раније оптуживо челнике Порторика да су трошили новац његове администрације који је био намијењен опоравку на све, само не на опоравак од урагана. У новембру 2018. године Бијела кућа је рекла конгресним челницима да предсједник не жели послати додатни новац за санацију штете у Порторику.

Трамп је након олује досљедно негирао било какву кривњу своје администрације. Предсједник је умјесто тога тражио похвале за руковањем ураганом Марија, називајући га "невјероватним, неоспорним успјехом" прошле године.