latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:06 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

У Србији пад обољелих, али рекордан број пацијената на респиратору (ВИДЕО)

У Србији је 279 новозаражених, а 12 пацијената преминуло је од вируса корона. Број заражених се смањује. Међутим, на респираторима су 154 пацијента, и то је највише од почетка епидемије. Кризни штаб поново је увео свакодневне прес конференције за информисање грађана. Упозоравају, здравствени систем је пред колапсом!
Медицински радници - Фото: Facebook
Медицински раднициФото: Facebook

Укључивањем реуматолошког центра, пете болнице у Ковид систем, здравствени систем добио је дан или два.

Међутим, питање је дана када ће изгубити трку, упозоравају у Кризном штабу. Благи пад обољелих у посљедња четири дана приписују мјери обавезног ношења маски, али на наплату тек треба да дођу демонстрације.

- Молимо да се људи не окупљају зато што је то највећи атак на наш здравствени систем. Све политичке борбе и разлике, све може да сачека - рекла је Ана Брнабић, предсједница Владе Србије.

Горан Стевановић, директор Клинике за тропске и инфективне болести и члан Кризног штаба Владе Србије истакао је да су здравствени капацитети напрегнути до крајњих граница. Како је навео, здравствени радници успијевају да купе који дан времена али је апеловао на становништво да мијења навике, како би се заједно изборили са проблемом пандемије вируса корона.

На оптужбе, с друге стране, да је власт дозволила одржавање избора и фудбалског дербија без мјера, премијерка Србије каже да бројке нису показале пораст наког тога. Признаје, ипак, да се погријешило у ранијој процјени тока епидемије и слабљењу вируса на љето.

- Није то предвиђао наш Кризни штаб. То су сви предвиђали, није истина, није истина, у реду, боримо се са нечим другим - додала је Брнабићева.

Погрешне су биле и процјене о прокужавању и колективном имунитету грађана. Не само што грађани Србије немају ни близу потребан проценат имуних, нема га ни Шведска која се опредијелила за такав систем борбе.

- Нажалост, код ове болести у овом тренутку се не можемо на то ослонити. Прво степен прокужености, показује још увијек једноцифрен број прокужених - појаснио је Срђа Јанковић, имунолог.

Број инфицираних све мање постаје релевантан, јер је сада много већи проценат теже обољелих који захтијевају лијечење.

С друге стране, због великог броја тестова, долази до загушења са обрадом, па ће главни параметри на које ће се Штаб ослањати бити број хоспитализовaних и пацијената на респиратору, кажу у Кризном штабу.