latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:10 ⇒ 14/07/2020 | 07:35 | Аутор: РТРС

Инспектори истражују случај загађивања ријеке Укрине на "пјена партију" (ФОТО/ВИДЕО)

Још од јуче, пажњу јавности привлачи видео снимак, на којем бивши министар безбједности, а сада посланик у Представничком дому Парламента БиХ Драган Мектић скаче у ријеку Укрину пуну пјене, који је поставио на свом Твитер налогу. Због сумње да је ријеч о штетним хемијским супстанцама, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде затражило је од Инспектората Српске да испита случај употребе хемијских средстава у природним водотоцима.
Пјена у Укрини -
Пјена у Укрини

Употреба хемикалија погубна је за биљни и животињски свијет ријека, а посебно је специфично што се то догодило на ријеци Укрини, која је јединствена по феномену "цвјетања" у ово добра године, упозоравају из Министарства пољопривреде.

- Евидентно је да су испаљене одређене врсте хемикалија које се виде и на снимцима који су постављени на друштвеним мрежама. Заиста једно недопустиво и неприхватљиво понашање, односно загађење наших ријека - наводи Александар Мацановић, портпарол министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

На захтјев Министарства, инспектори су већ јутрос изашли на терен.

- Инспектори су се у најкраћем могућем року организовали и изашли на лице мјеста, гдје су у присуству Института за воде Бијељина извршили узорковање за анализу, од чега ћемо даље знати какви су налази и да ли ће бити потребе да се предузимају даље мјере - рекла је Душка Макивић, портпаролка Инспектората Републике Српске.

Пјена у Укрини (Фото: РТРС)

Мектић тврди да је ријеч о еколошки дозвољеном средству. И док епидемиолози позивају грађане на што мања окупљања, за Мектића је то прилика да се релаксирају од тренутне епидемиолошке ситуације.

- Ми направили тзв. пјена парти. Понављам, пјена је на биљној еко бази. Надлежни желе да одузму и то мало задовољства које људи у овој кризи желе да приусте. На Укрини се окупља велики број људи на купању - рекао је Драган Мектић, бивши министар безбједности у СМ БиХ.

Предсједник Центра за животну средину Виктор Бјелић каже да је загађивање ријека и водених токова за сваку осуду, али и трагично кад јавне личности дају лош примјер грађанима.

- Оно што би у нормалним земљама било за казну и сваку осуду, у нашој земљи често се користи као оправдање да се то чини и од стране других, ако је то учињено од стране јавних личности - истакао је Бјелић.

Предузеће "Воде Српске" већ је наложило узорковање воде за хемијску анализу.

Резултати би требало да буду познати за неколико дана. Из Министарства пољопривреде поручују да ће инститирати на утврђивању свих околности и кажњавању починилаца загађивања.