latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:49 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Лавров позвао на прекид сукоба на граници

Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров позвао је Јерменију и Азербејџан да прекину сукобе на граници двије земље, саопштено је из руског Министарства иностраних послова.
Сукоб у Нагорно-Карабаху (фото: almasdarnews.com) -
Сукоб у Нагорно-Карабаху (фото: almasdarnews.com)

Лавров је разговарао телефоном са јерменским и азербејџанским колегама Зограбом Мнацаканијаном и Елмаром Мамедијаровим о погоршању ситуације на граници.

- Лавров је позвао стране да смјеста прекину сукобе и покажу уздржаност, с обзиром на обавезе које су преузеле и приједлоге представника Русије, САД и Француске, које предсједавају Минској групи ОЕБС, као и личног представника предсједавајућег ОЕБС -  истиче се у саопштењу Министарства.

Лавров је нагласио да ће Русија наставити да спроводи посредничку мисију у контакту са Бакуом и Јереваном на државном нивоу и у оквиру заједничког предсједавања Минској групи ОЕБС, јавио је ТАСС.

Руска страна скренула је пажњу и на значај тога да све чланице Минске групе покажу одговоран приступ у процјени ситуације и да се суздрже од изјава и поступака који би могли да доведу до даље ескалације тензија.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је јуче да су јерменске оружане снаге покушале да нападну положаје азербејџанске војске у дијелу границе код Товуза са употребом артиљерије.

Према наводима Министарства, сукоби су се наставили током ноћи, погинула су четворица азербејџанских војника, а четворица су рањена.

Из Министарства одбране Јерменије саопштено је да је ситуација погоршана након што је азербејџанска страна покушала да изврши напад, те да су у гранатирању азербејџанске војске лакше повријеђена двојица јерменских полицајаца.