latinica  ћирилица
13/07/2020 |  20:20 | Аутор: СРНА

Патријах Кирил поручио црногорским властима да прекину прогон СПЦ

Патријарх московски и све Русије Кирил позвао је власти Црне Горе да зауставе прогон Српске православне цркве /СПЦ/ и укину дискриминаторски закон који предвиђа одузимање црквене имовине, објављено је на сајту Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.
Патријарх Кирил - Фото: РТРС
Патријарх КирилФото: РТРС

- Прије пола године усвојен је дискриминаторски закон који је усмјерен на национализацију црквене имовине, прије свега цркава и манастира. Обећавају да ће формирати `аутокефалну цркву` уз учешће локалних расколника. Позивам цивилне власти Црне Горе да укину дискриминаторски закон који је унио подјеле и раскол у црногорско друштво, да зауставе прогон СПЦ, прекину са покушајима да уместо ње формирају неку другу црквену структуру - наводи се у саопштењу.

Патријарх је упоредио ситуацију у Црној Гори са стањем у Украјини.

- Лидер секуларне државе не може да створи цркву. Горки плодови такве политике могу се видјети у Украјини, гдје је пропао покушај `уједињења народа` успостављањем нове `локалне цркве`. Та авантура је само продубила раскол и донијела муку милионима православних Украјинаца - констатовао је руски патријарх.

У саопштењу се додаје да притисак на вјернике у Црној Гори непрестано расте, те да њихова многобројна окупљања показују да они више не могу и не желе то да трпе.

- Јавно понижавање свештенства од представника власти постало је норма. И то у држави која свој настанак дугује Цркви, у чијој је историји постојао многовјековни период када је митрополит био носилац не само црквене, него и секуларне власти - наглашава се у саопштењу.