latinica  ћирилица
13/07/2020 |  22:02 ⇒ 22:13 | Аутор: СРНА

Отац Синиша Јанковић био на информативном разговору

У Центар безбједности Бијело Поље данас је на информативни разговор позван протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, парох затонско-брзавски и ивањски, због одржавања ауто-литије на релацији Беране-Бијело Поље поводом славе града и бјелопољског Храма Светих апостола Петра и Павла, а током које нису прекршене здравствене мјере прописане од Националног координационог тијела за заразне болести, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.
Синиша Јанковић - Фото: Facebook
Синиша ЈанковићФото: Facebook

Отац Синиша је у датој изјави навео да је за ауто-литију, која се јуче кретала из Берана ка Бијелом Пољу, сазнао преко друштвених мрежа, те да је кренуо ка Цркви Светих апостола Петра и Павла, али је заустављен у мјесту Ракоње.

Он је од службеника полиције тражио писано овлашћење којим се од надлежних органа забрањује кретање, али га није добио, и сматра да је тим чином прекршено основно људско право о слободи кретања, загарантовано Уставом Црне Горе и Конвенцијом о заштити људских права и слободе кретања.

- Приликом пута од Затона до Ракоња, саобраћај се одвијао без икаквих проблема. Управа полиције која је без икаквих основа зауставила како мене, тако и остале у колони, довела је у опасност здравље и живот грађана, који су 15 минута након заустављања од полиције, изашли из својих возила због угрожавања слободе кретања. Управа полиције, у овом случају, је несавјесно обављала своју дужност - рекао је отац Синиша.

Он је додао да су људи који су самоиницијативно кренули ка Храму Светих апостола Петра и Павла само жељели да, поштујући мјере Националног координационог тијела и не излазећи из својих аутомобила, обиљеже славу храма и града, јер им због епидемиолошке ситуације није омогућено да присуствују службама.

Међутим, ни то им је било дозвољено, а према мишљењу оца Синише, Управа полиције је прекршила Устав Црне Горе и довела у питање здравље грађана.

Он је напоменуо да није организовао, нити позивао икога да му се придружи, те да ничим није прекршио мјере Националног координационог тијела, нити угрозио животе и здравље људи.

Након што је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, послије двоипочасовног задржавања, напустио Центар безбједности Бијело Поље, на информативни разговор је позван и свештеник Милосав Јовановић, парох бјелопољски.