latinica  ћирилица
14/07/2020 |  12:04 | Аутор: СРНА

Досљедно спроводити закон и закључке Владе ФБиХ

Кризни штаб Министарства здравства Федерације БиХ /ФБиХ/ упутио је надлежним кантоналним институцијама захтјев за досљедно поступање у складу са Законом о заштити грађана од заразних болести, као и закључцима федералне Владе донесеним 2. јула због погоршане ситуације у овом ентитету у вези са епидемијом вируса корона.
Влада ФБиХ (архива) -
Влада ФБиХ (архива)

У саопштењу Кризног штаба истиче се да је у посљедње вријеме примјетан већи број лица за која је утврђено да су позитивна на вирус корона, а која се слободно крећу без издатог рјешења надлежних органа о мјери самоизолације, што представља озбиљну пријетњу по јавно здравље, те погоршава ионако тешку епидемиолошку ситуацију.

Закључцима које је Влада ФБиХ усвојила 2. јула и доставила кантоналним владама на хитно поступање тражи се интензивније поступање кризних штабова кантоналних министарстава здравства, а с циљем предузимања и рестриктивнијих мјера уколико се оцијени да су потребне према процјени епидемиолошке ситуације у кантону.

Владиним закључцима тражи се и појачан инспекцијски надзор свих кантоналних инспекција, општинских и градских инспектора, те кантоналних управа полиције с циљем контроле спровођења наређених мјера и предузимања мјера против оних који их крше