latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:04 | Аутор: СРНА

Нови смртни случај из српских средина на Космету

Од посљедица заразе вирусом корона преминула је једна жена са подручја српских средина на Косову и Метохији, рекао је вршилац дужности директора болнице у сјеверној Косовској Мировици Златан Елек.
Вирус корона (Фото: Sputnјik) -
Вирус корона (Фото: Sputnјik)

Елек је новинарима рекао да је пацијенткиња преминула јуче.

Он је навео да су у Здравственом центру у сјеверној Косовској Митровици хоспитализоване 93 особе, од којих 11 у тријажном центру, 67 у ковид болници и 15 на Инфективном одјељењу.

- Сви ови пацијенти су углавном са тешком и средње тешком клиничком сликом, гдје већина захтјева кисеоничку потпору - рекао је Елек, истичући да у болници у сјеверној Косовској Митровици нема пацијената на респираторима.

Он је упозорио да је алармантно што је у првом пику током првог таласа епидемије вируса корона било мање заражених у односу на садашњи број пацијената, који имају упале плућа, као и што је сада оболио одређени број здравствених радника.

- Вјерујем да ће се ускоро епидемиолошка ситуација побољшати, уз услов да се морамо придржавати прописаних мјера - дистанцирања, обавезног ношења заштитних рукавица маски и прања руку - рекао је Елек.

Елек је нагласио да посебну забринутост изазива повећање броја младих обољелих од ковида-19 и што се из дана у дан повећава број прегледа лица која имају симптоме сличне вирусу корона.

Према подацима који су добијени до јутрос, у српским срединама на Косову и Метохији заражено је 147 лица у Косовској Митровици, у Звечану 62, Лепосавићу 93, Зубином Потоку 47 и у српским срединама јужно од Ибра 64, међу којима предњаче општине Вучитрн и Штрпце.

Директор Клиничко-болничког центра Приштина са измјештеним сједиштем у Грачаници Братислав Лазић рекао је Срни да су на подручју општина Липљан, Косово Поље и Приштина у српским срединама заражена 24 лица, од којих је троје хоспитализовано у болници у Лапљем Селу код Грачанице.

- Очекујемо резултате тестираних пацијената које ћемо сутра саопштити јавности - рекао је Лазић и апеловао да се суграђане придржавају наређених мјера заштите.