latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:55 | Аутор: СРНА

СО Пале: Ђоковићу плац на Јахорини

Скупштина општине Пале дала је сагласност за израду студије о техничкој изводљивости и економској оправданости снабдијевања Пала природним гасом кроз реализацију пројекта магистралног гасовода Сарајево-Горажде, те додијелила плац српском тенисеру Новаку Ђоковићу на Јахорини.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је прича о гасификацији ушла у почетну фазу, да ће студија бити рађена заједно са предузећима "Гас промет" са Пала и "Бх гас" из Сарајева с обзиром на то да је у току иницијатива за довођење гаса у Горажде.

- Ми имамо ту шансу коју видимо јер проласком природног гаса кроз Пале, односно транзитног вода можемо да се прикључимо и користимо гас за гријање домаћинства. Најважније је да га користимо као еколошко гориво за Јахорину, а ријеч је о капиталном пројекту који не може бити брзо завршен - појаснио је Југовић.

Он истиче да је циљ гасификација општине Пале с обзиром на то да је Јахорина туристичка планина, а на Палама ће се бавити више туризмом него тешком индустријом, тако да им је гас који је еколошки чисто гориво неопходно.

Према његовим ријечима, одборници су једногласно усвојили одлуку о додијели земљишта површине око 400 метара квадратних најбољем тенисеру свијета Новаку Ђоковићу. Плац се налази на атрактивној локацији на Јахорини преко пута полазне станице гондола.

Југовић је подсјетио да се поред полазне станице гондола налази и ски-стаза која носи Новаково име.

- У договору са надлежнима из Олимпијског центра, Новаком и његовим оцем, поклонили смо им земљиште на овој локацији, док је на локацији која им је првобитно требала бити додијељена предвиђена изградња спортског центра који је неопходан једној планини попут Јахорине - рекао је Југовић.

Он је објаснио да је било неопходно да се усвоји ова одлука, како би био припремљен и уговор код нотара, те истакао да ће Новак посјетити Јахорину када буду завршене све правне ствари око преноса власништва овог плаца на породицу Ђоковић и тада ће му бити уручен уговор о власништву.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица каже да је дневни ред сједнице био обиман са 45 тачака, али да су донесене одлуке које се односе на будућу изградњу и напредак ове локалне заједнице.

Он је додао да Скупштина општине подржава иницијативу за гасификацију Пала јер ће на тај начин оставити чисту средину у општини, околини и на Јахорини.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Игор Тошић истиче да су данас учинили добру ствар када су једногласно подржали додјелу плаца тенисеру Новаку Ђоковићу на Јахорини.

- То доказује да смо спремни да препознамо оно што је добро. Много значи то име које се неким дијелом већ и налази на Јахорини, јер је Новак дозволио да ски-стаза носи његово име и то је сигурно нешто што даје додатно на озбиљности овом ски-центру - наводи Тошић.

На сједници Скупштине општине Пале усвојена је одлука о информацији о стању јавног реда и мира, безбједности грађана и имовине на подручју општине у 2019. години, стању у области туризма, као и иницијатива одборника ДНС-а Марка Кубатлије за изградњу спомен-обиљежја погинулим припадницима Југословенске војске у отаџбини, Априлског рата 1941. године и четничких јединица из Сарајевско-романијске регије.