latinica  ћирилица
14/07/2020 |  15:59 | Аутор: Независне

Крејг најбољи Џејмс Бонд свих времена

Енглески глумац Данијел Крејг у анкети коју је спровео британски портал LADBible, а у којој је гласало 18.000 људи, проглашен је најбољим Џејмсом Бондом свих времена.
Џејмс Бонд - Фото: илустрација
Џејмс БондФото: илустрација

Према писању поменутог портала, Крејг је тако конкуренцију легендарних тумача агента 007, побиједио с 51 одсто гласова, остављајући на другом мјесту Шона Конерија - 23,9 одсто, Пирса Броснана - 16,6 одсто и Роџера Мура - 8,5 одсто. У ранијим фазама гласања Тимоти Далтон је брзо испао с 3,7 одсто гласова, а аустралијски глумац Џорџ Лазенбеј с тек 1,5 одсто.

Када на гласање ставите овако велика глумачка имена, јасно је да ће се обожаваоци упркос резултатима у коментарима посвађати.

- Крејг није дорастао Броснановим чизмама. Конери је, додуше, једноставно најбољи Бонд - закључио је један обожавалац.

Крејг је свјетску славу стекао управо играјући тајног аганта, као шести глумац коме је повјерена насловна улога у популарном серијалу филмова.

Упркос скептицизму јавности који је услиједио након што је најављено да је Крејг преузео улогу Бонда од свог претходника Пирса Броснана, "Казино ројал" из 2006. године наишао је на позитивне реакције критичара и остварио већу зараду од свих претходних филмова у серијалу. Његово извођење било је номиновано за неколико награда, укључујући и БАФТА за најбољег глумца у главној улози.

Наставци "Зрно утјехе" из 2008. и "Скајфол" из 2012, те "Спектра" 2015. године тренутно су најпрофитабилнији филмови у серијалу.

Пети и, како је најављено, посљедњи пут Крејг ће се наћи у улози Џејмса Бонда у надолазећем филму "Није вријеме за умирање". Филм потписују продукцијске куће "Метро-Голдвин-Мајер", "Универзал пикчерс" и "Еон" продукција, а у кинима ће се наћи током ове године. Режију потписује Кери Фукунага, а продуценти су Мајкл Џ. Вилсон и Барбара Броколи, а ријеч је о укупно 25. филму о популарном шпијуну.

Крејг је раније ове године медијима открио да је пожелио одустати од улоге агента 007 након што се запитао може ли његово тијело да издржи снимање новог остварења. Глумац је раније задобио бројне повреде на снимањима.

Током сцене борбе са Дејвом Баутистом поломио је кољено због чега је морао да иде на операцију, а вратио се на посао након само двије седмице.

- Ово је била права одлука. Пресрећан сам што сам добио прилику да се вратим и у овом филму. Дали смо све од себе, ово је најбоље што смо могли да урадимо. Ово је моја посљедња авантура у улози Џејмса Бонда. Не враћам се - казао је Крејг.