latinica  ћирилица
14/07/2020 |  16:01 | Аутор: СРНА

Макрон: У наредним седмицама обавезне маске у затвореном

У Француској ће у наредних неколико седмица бити обавезно ношење маски у продавницама и другим затвореним просторима како би био спријечен нови талас епидемије вируса корона, изјавио је француски предсједник Емануел Макрон.
Емануел Макрон - Фото: AFP
Емануел МакронФото: AFP

Он је за француске медије рекао да се вирус, због којег је у Француској преминуло више од 30.000 људи и чије се ширење успорило, поново шири након отварања француских плажа, барова и ресторана, послије двомјесечног спровођења ванредних мјера.

- Постоје назнаке да се помало враћа. Суочени с тим, морамо да га предухитримо и да се припремимо - истакао је Макрон.

Макрон је навео да жели да ношење маски у затвореном простору буде обавезно у наредних неколико седмица, те да позива суграђане да то чине што је могуће више када су изван куће.

У Француској је до сада ношење маски било обавезно у јавном превозу и на јавним мјестима гдје није могуће поштовати мјере социјалног дистанцирања, али власти нису захтијевале да се носе у продавницама.

Говорећи на Дан Бастиље, Макрон је нагласио да жели да тестирање на вирус корона буде доступно свима, без потребе да то захтијевају љекари.

Према ријечима Макрона, највећи изазов Француске у наредних шест мјесеци биће очекивани талас незапослености усљед отпуштања радника због пандемије.

Макрон је додао да сарађује са Владом Француске како би смањио утицај пандемије, посебно на младе који овог љета завршавају факултете и требају да се запосле.