latinica  ћирилица
14/07/2020 |  16:30 | Аутор: СРНА

Ердоган тврди да је Мехмед Освајач био и лидер православаца!?

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Мехмед Освајач био и "лидер православних хришћана", пише грчки лист Прототема.

Лист наводи да је ова "невјероватна изјава" Ердогана била дио његовог обраћања члановима његове Странке правда и развоја, а у вези са недавном одлуком да се музеј Аја Софија поново претвори у џамију.

- Ају Софију могу сви да посјете, као и Плаву џамију или Сулејамију. Мехмед је био и лидер православних хришћана. Ми имамо православну цркву. Аја Софија је већ била џамија, претворена је у музеј и сада је поново постала џамија - рекао је Ердоган.

Ердоган је нагласио да ће поменута "историјска грађевина бити сачувана".

Предсједник Турске осврнуо се и на телефонски разговор са лидерима других земаља, којима је рекао да ће штитити Ају Софију и да ће сви моћи "бесплатно да је посјете".

Суд у Турској поништио је крајем прошле седмице Владин указ из 1934. године којим је Аја Софија претворена у музеј јер је, како се наводи, незаконит.

Аја Софија је била централно мјесто хришћанске Византије и муслиманског Османлијског царства, а сада је један од најпосјећенијих споменика у Турској.