latinica  ћирилица
14/07/2020 |  17:55 ⇒ 22:19 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ затворена за грађане Србије најмање двије недјеље

Амбасадори земаља чланица Европске уније скинули су Србију са листе безбједних земља за чије грађане важи препорука да могу да пређу преко спољних граница Шенгена, јавља дописник агенције Танјуг из Брисела.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Србија је, заједно са Црном Гором, скинута са листе Савјета ЕУ због погоршане епидемилолошке ситуације у земљи.

Одлука ће важити најмање двије недјеље, пошто ће се о могућности поновног отварања спољних граница ЕУ за грађане Србије разговарати поново за 14 дана.

Листа коју су ажурирали амбасадори ЕУ представља препоруку за земље чланице приликом одлучивања о томе за које треће земље ће бити отворене њихове границе.

У Савјету ЕУ наглашавају да препорука "нема законски карактер", а да су земље чланице "одговорне за примјену садржаја преопруке".

- Земље чланице могу, транспарентно, поступно да подижу ограничења на путовања само за земље са листе. Оне не би требало да одлучују о укидању рестрикција на путовања за земље које нису на листи прије него што се то координисано не договори - наводи се у саопштењу Савјета ЕУ.

Из Европској комиисји објашњавају да су рестрикције за путовања у надлежности земља чланица које могу да одлуче за које ће земље са усвојене листе отворити своје границе, али и које ће мјере (карантин, самоизолација или тестови) примјењивати на путнике када је у питању заштита јавног здравља.

Грађани оних трећих земља, укључујући сада и Србију, које нису на листи нису и аутоматски блокирани за путовања у ЕУ.

Свима који имају држављанство ЕУ или боравишне дозволе, члановима њихових породица и онима који имају оправдан разлог путовања и даље ће бити дозвољена путовања у зону Шенгена.