latinica  ћирилица
14/07/2020 |  21:21 | Аутор: СРНА

Бакалар са представницима међународне заједнице о изборима

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Жељко Бакалар разговарао је данас са представницима међународне заједнице у БиХ о финансијским проблемима организације локалних избора ове године, те изразио наду да ће на сутрашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ бити усвојен буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020.
Жељко Бакалар - Фото: klix.ba
Жељко БакаларФото: klix.ba

Бакалар је, на онлајн састанку упознао високог представника у БиХ Валентина Инцка, шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек, амбасадоре САД Ерика Нелсона, Француске Гија Русона, Њемачке Маргарет Убер, Италије Николу Минасија, те замјеника амбасадора Велике Британије у БиХ Рут Вајсмен и шефа Правне службе Делегације ЕУ у БиХ Бранка Рајића, о садржају писма које је ЦИК јуче упутио члановима Колегијума оба дома парламента БиХ, свим посланичким клубовима у Представничком дому, као и у сва три клуба народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Из ЦИК-а је саопштено да је Бакалар учесницима састанка пренио да је овим дописом још једном указано на чињеницу да нису обезбијеђена средства за спровођење локалних избора ни два мјесеца након расписивања, што је била законска обавеза институција БиХ.

Учесници састанка су изразили наду да ће усвајањем буџета бити обезбијеђена средства за одржавање локалних избора 2020. године у предвиђеним роковима, наводи се у саопштењу.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ сутра ће на хитној сједници разматрати извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину.

На хитној сједници Представничког дома, одржаној у четвртак, 9. јула, Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину упућен је на усаглашавање Колегијуму, након што није добио ентитетску већину.

Приједлог буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину износи око 1,8 милијарди КМ, од чега се 996 милиона КМ односи на финансирање институција БиХ, а остатак на финансирање дуга БиХ.