latinica  ћирилица
14/07/2020 |  21:31 | Аутор: СРНА

Кошарац: Блокада била непотребна

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац сматра да је поступак блокаде именовања на неколико важних функција у заједничким институцијама БиХ био непотребан јер је изборна воља грађана Републике Српске манифестована побједом СНСД-а и коалиционих партнера.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац вјерује да су партнери из Федерације БиХ свјесни институционалног капацитета и снаге институција Републике Српске и њеног политичког представљања и да се тај поступак више неће понављати.

Он је напоменуо да то није била политика која долази из Републике Српске, већ политика заснована у ФБиХ и потреби одређених политичких структура да буду доминантне.

Према његовим ријечима, успоравање јачања интереса Српске било је видљиво у претходном периоду, блокадом именовања одређених лица на врло одговорне позиције.

- За нас то није прихватљиво, јер Република Српска има свој изборни процес, органе и институције и представнике на заједничком нивоу чија је примарна политичка обавеза да заступају интересе Српске - рекао је Кошарац новинарима на Сокоцу, коментаришући данашњу деблокаду именовања.

Он је изразио жаљење што је потрошено много времена на конституисање Савјета министара, јер су одређене политичке снаге жељеле да буде минимизирана изборна воља грађана.

Кошарац је изразио наду да је период блокада прошлост и нагласио да сада треба покушати надокнадити изгубљено вријеме.

На данашњој сједници Савјета министара у Сарајеву за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ именован је Дарко Ћулум, а за директора Регулаторне агенције за комуникације Драшко Милиновић.