latinica  ћирилица
15/07/2020 |  08:36 | Аутор: СРНА

Трамп: Много више бијелаца страда од полиције него црнаца

Амерички предсједник Доналд Трамп похвалио је рад служби за одржавање јавног реда и мира и навео да више бијелих људи страда од полиције, умањујући тако обим полицијског насиља над тамнопутим људима.
Доналд Трамп (Фото: newyorker.com) -
Доналд Трамп (Фото: newyorker.com)

Током разговора са новинарима америчке медијске куће "Ес-Би-Ес" Трампу је постављено питање зашто црнци и даље умиру од руку полицијских службеника.

- То се дешава и бијелим људима и то је ужасно питање које сте поставили. Много више бијелих људи страда - нагласио је Трамп.

Смрт тамнопутог Џорџа Флојда 25. маја у Минеаополису док је био под полицијским надзором изазвала је протесте широм САД и пажња је усмјерена на полицијско насиље над црнцима.

Према резултатима анализе листа "Вашингтон поста", половина људи који страдају од полиције су бијелци, али убиства тамнопутих су непропорционална.

Поједини Американци тврде да су протести на неправедан начин окривили полицијске снаге.

Трамп је истакао да полицијске снаге раде изванредно и да се у свакој професији деси да неко "ужасан обавља свој посао"

Предсједник америчке Уније за цивилне слободе Џефри Робинсон сматра да су Трампови коментари расистички.

Недавни протести скренули су пажњу и на заставу Конфедерације у дијеловима земље и постављају се питања да ли би требало уклонити споменике лидерима из Грађанског рата.

Трамп је на питање да ли треба уклонити заставу Конфедерације одговорио да познаје особе који воле то знамење и при том не мисле на робовласништво.

Амерички предсједник је додао да је то питање "слободе говора".