latinica  ћирилица
15/07/2020 |  08:51 | Аутор: ФЕНА

Црна Гора у регији има највише заражених на 100.000 становника

Након што је у уторак црногорски Институт за јавно здравље у систем унио резултате 2.000 тестова који су раније због мањег капацитета лабораторија у Црној Гори послани на анализу у Њемачку, Црна Гора је постала земља с највише активних случајева заразе вирусом корона у регији.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

Наиме, резултати су показали да је 475 од 2.000 тестова анализираних у Њемачкој позитивно на вирус корона, а када се њима дода 66 позитивних случајава потврђених у црногорским лабораторијима добије се укупно 1.453 активна случаја или 231 активни случај на 100.000 становника.

Црногорски медији преносе да је у Сјеверној Македонији активно 167 случајева на 100.000 становника, у БиХ 109, Албанији 52, Хрватској 28 и Словенији 13. У Србији је 66 активно обољелих на 100.000 становника, али та земља рачуна број хоспитализованих пацијената обољелих од вируса корона.

Европска Унија је у уторак због погоршања епидемиолошке ситуације скинула Црну Гору и Србију са списка трећих земаља из којих се може путовати у ЕУ без ограничења.

Челник националног координацијског тијела за заразне болести Милутин Симовић рекао је да ипак неће доћи до драстичних мјера, попут оних из првог таласа пандемије, када су грађани остали у својим кућама, а полицијски сат је био након 19 сати.

- Сада излазимо да би се радило, јер се и привредом брани јавно здравље - рекао је Симовић и истакао да је ово сад други начин живота са епидемијом, "гдје смо изашли из домова, гдје идемо на радна мјеста, али ипак толико тога морамо редуковати, морамо се дистанцирати, бити одговорнији и дисциплинованији“.

У првом таласу епидемије вируса корона у Црној Гори била су заражена 324 пацијента, или скоро пет пута мање него у другом таласу који је почео средином јуна. Претходно се Црна Гора прогласила за прву “корона фри“ државу у Европи, прогласила је крај епидемије те је отворила границе.

Укупан број преминулих је 26, у првом таласу девет, а у другом 16, преноси Хина.