latinica  ћирилица
15/07/2020 |  11:05 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Угоститељима у Бањалуци симболичне цијене накнада за љетне баште (ВИДЕО)

Сви угоститељи у Бањалуци, до краја године, плаћаће симболичну накнаду за заузимање отворених и затворених башта. Тиме им се помаже да лакше преброде посљедице епидемије вируса корона.
Љетна башта - Фото: РТРС
Љетна баштаФото: РТРС

Угоститељи кажу да им свака помоћ пуно значи с обзиром на то да је због вируса корона мање посла него претходних сезона.

- У овој ситуацији у којој се тренутно налазимо свака помоћ је добродошла јер је накнада на годишњем нивоу за изнајмљивање башта била доста висока, нарочито за баште у центру града - каже Тања Девић из кафе бара "Синећита".

Са циљем ублажавања економских посљедица епидемије, Град Бања Лука је донио закључак према којем ће накнаде за привремено заузимање јавне површине за баште угоститељских објеката отвореног и затвореног типа, до краја године бити умањене за 99 одсто, односно угоститељи ће плаћати само један одсто од важећих цијена.

Уколико је мјесечни износ накнаде за привремено заузимање јавне површине 100 марака, угоститељ ће платити само једну марку у периоду од 1. јуна до 31. децембра 2020. године.

Из одјељења за комуналне послове наглашавају да су власници угоститељских објеката за вријеме пандемије претрпјели велику штету и да град на овај начин жели да им помогне.

- Ово је само једна у низу мјера, а размишљамо како да помогнемо и другим предузетницима у складу са нашим финансијским могућностима - рекао је Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове Бања Лука.

Овом одлуком, угоститељи ће плаћати симболично, једну марку и за заузимање јавних површина на којима држе љетње терасе.