latinica  ћирилица
15/07/2020 |  11:17 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Велики индустријски и туристички пад

Подаци Евростата показују да је Хрватска међу осам земаља ЕУ у којим индустријска производња у мају није повећана у односу на април, док је туристички пад катастрофалан.
Сплит (Фото: Wikimedia) -
Сплит (Фото: Wikimedia)

Чак пет милијарди куна /663,8 милиона евра/ изгубили су угоститељство и туризам у Хрватској од појаве вируса корона 24. фебруара до 12. јула, у односу на исти период прошле године.

Ријеч је о заради коју биљеже фискалне благајне, а то је пад од 59 одсто.

Према подацима Пореске управе у Хрватској, укупан финансијски промет према фискалним рачунима мањи је за чак 14,4 милијарде куна /око 1,9 милијарди евра/, што представља пад од 19 одсто.

У цијелој ЕУ индустријска производња у мају је расла за 11,4 одсто просјечно у односу на април, а највећи пад производње забиљежиле су Ирска од 9,8 одсто и Хрватска од 3,5 одсто.

У свим земљама ЕУ, осим Хрватске и Шведске, стопе по којима је производња падала у мају ове у односу на исти мјесец прошле године ниже су од оних по којима је падала у упоредним априлима.

Иако су у већини ЕУ земаља стопе пада и у мају веће него у Хрватској, чињеница је да се тај пад у остатку Уније успорава, док се у Хрватској појачава.

У кризи је и грађевинарство, како потврђују хрватски подаци - од почетка ове године број издатих грађевинских дозвола пао је за више од 14 одсто.