latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:38 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Делегати из реда Срба траже хитан састанак са ресорним министрима

Делегати у Дому народа Парламента ФБиХ Драгана Дамјановић, Горан Броћета и Александар Штрбац упутили су захтјев за хитан састанак, због неадекватно ускладиштеног отпада на простору Дрвара и Босанског Грахова, федералном министру животне средине и туризма Едити Ђапо и министру грађевинарства, обнове, простирног уређења и заштите животне средине у Ливањском кантону Хикмету Хоџићу.
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac) -
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac)

- Имајући у виду да досадашње предузете активности нису дале значајне резултате, те се отпад и даље налази у тим општинама, упућујемо захтјев за хитно одржавање састанка како бисмо заједничким дјеловањем постигли заједнички циљ, а то је одвоз отпада - навели су делегати из реда Срба.

Они су изјавили Срни да су предложили да састанак буде одржан у петак, 17. јула, у просторијама општине Дрвар.

Начелник Дрвара Душица Рунић рекла је да још нису стигли резултати анализе узорака отпада који је из Италије истоварен на подручју те општине.

- Већ 15 дана смо у агонији. Општина је упутила иницијативу да се поништи кантонално рјешење, али нема одговора. Послали смо и захтјев за независно узорковање отпада и ни на то нисмо добили одговор. Докле више да чекамо и како су сада неажурни, а дозволе за увоз су добијене експресно брзо и од Ливањског кантона, и од ФБиХ - указала је Рунићева.

Текстилни отпад који је преузеће "Кром рециклажа" Дрвар депоновало на подручју Дрвара, Бихаћа и околине Сарајева биће враћен у Италију, одакле је и увезен, рекла је раније Срни министар екологије и туризма ФБиХ Едита Ђапо.