latinica  ћирилица
15/07/2020 |  13:30 | Аутор: СРНА

Расте број заражених у српским срединама на Космету

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је још 37 лица код којих је потврђено присуство вируса корона, саопштио је данас епидемиолог Александар Антонијевић.

Он је навео да је од 68 лица, која су тестирана јуче, 37 обољело од ковида-19.

- Од укупног броја, 16 случајева заразе забиљежено је у Косовској Митровици, девет у Лепосавићу, четири у Звечану и три у Зубином Потоку док је у српским срединама јужно од Ибра регистровано нових пет позитивних случајева - рекао је Антонијевић.

Он је прецизирао да је по једно лице заражено у Косовској Каменици, Призрену и Гњилану, те два у Прилужју у општини Вучитрн.

Кризни Штаб три општине из централног Косова - Приштине, Косова Поља и Липљана, које покрива Клиничко-болнички центар Приштина са измјештеним сједиштем у Грачаници, саопштио је на конференцији за новинаре да су у ове три општине регистрована 24 лица са ковидом-19 и још 15 лица за које се чекају резултати тестирања.

Директор КБЦ-а Братислав Лазић навео је да је у посљедњих 15 дана у три ковид амбуланте прегледано више од 300 особа које су имале или имају симптоме сличне вирусу корона.

Према његовим ријечима, забрињава то што је заражено седам здравствених радника, од којих се четворо налази на лијечењу у Клиничко-болничком центру Ниш, док је троје на лијечењу на Инфективној клиници у Лапљем селу код Грачанице.

- Надамо се да ће грађани послушати апеле струке како би смо изашли накрај са ширењем вируса корона јер је до рапидног пораста броја новозаражених у новом таласу дошло због опуштања и непридржавања наложених мјера - рекао је Лазић.

Он је заједно са градоначелником Грачанице дао гаранције да у КБЦ и у свим осталим здравственим установама има довољно тестова и да нису тачне примједбе појединих љекара да у централном дијелу Косова недостају тестови и да је здравствена безбједност грађана угрожена.

- Гарантујемо да ће сви који имају било какве симптоме одмах бити медицински збринути - поручио је Лазић.