latinica  ћирилица
15/07/2020 |  13:44 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Комисија за финансије одбила амандмане опозиције

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није данас подржала амандмане на Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, али је у другој комисијској фази подржала приједлог закона у облику добијеном од Предсједништва БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Три амандмана на предложени буџет предложили су посланици Наше странке, ДФ-а два, а по један Клуб посланика СДС-ПДП, те посланик А-СДА Јасмин Емрић и њима је било предвиђено да се средства са одређених ставки преусмјере за друге намјене.

Министар финансија и буџета у Савјету министара Вјекослав Беванда истакао је да су амандмани технички неисправни и упозорио да би у случају да буду усвојени, Дом народа разматрао различит текст приједлога буџета у односу Представнички дом.

Чланови Комисије подржали су у другом читању Приједлог закона о буџету.

Након завршетка сједнице Комисије за финансије и буџет, услиједиће хитна сједница Представничког дома на којој ће Приједлог закона о буџету бити разматран у другом читању, у облику добијеном од Предсједништва БиХ.

Предсједништво БиХ утврдило је крајем јуна Приједлог буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2020. годину у износу око 1,8 милијарди КМ, од чега се 996 милиона КМ односи на финансирање институција БиХ,а остатак на финансирање дуга БиХ.

Унутар Приједлога буџета планирана су средства за спровођење овогодишњих локалних избора у БиХ у износу од 4,2 милиона КМ.