latinica  ћирилица
15/07/2020 |  15:36 | Аутор: СРНА

Трифуновић: Нема Тачијеве одговорности без одговорности команданата КФОР-а

Координатор српских удружења породица несталих, киднапованих и убијених Срба на Космету Милорад Трифуновић каже да не очекује да ће бивши командант терористичке ОВК Хашим Тачи и његова десна рука Кадри Весељи заједно са осталих десетак најодговорнијих албанских злочинаца одговарати за злочине над Србима и неалбанцима, јер "у тужилаштву и судницама сједе представници држава које су осмислиле пројекат независно Косово".
Милорад Трифуновић - Фото: СРНА
Милорад ТрифуновићФото: СРНА

Према његовим ријечима, да би правда стигла одговорне, морали би бити искључени сви који долазе из земаља из којих је сачињен пројекат "прогоном Срба до независног Косова".

- Мора одговарати управо пет команданата зона Кфора - Немачка-Призрен, Италија-Пећ, Велика Британија-Косовски округ, Француска-Косовска Митровица /север Косова/ и САД-Косовско поморавље, као и командант Кфора Михаил Џексон и /бивши/ шеф Унмика Бернар Кушнер заједно са вођама терористичке ОВК. У периоду од повлачења српске војске и полиције, 11. јуна 1999. године до истека 2000. године, 75 одсто Срба са списка убијено је, нестало или киднаповано и протерано око 200.000 Срба - навео је Трифуновић.

Он наглашава да ће све док међународна заједница не схвати да "џелату не може судити џелат" питање одговорности бивших команданата ОВК бити чисто политичко и да је тешко вјеровати да ће било ко одговарати, почевши од Тачија.

- Ми смо тражили, доставили десетине хиљада писаних изјава, стотине хиљада фотографија и другог доказног материјала, али испада да је тај материјал завршио у рукама онога који сада заступа Тачија /бивши хашки тужилац Џефри Најс/ - каже Трифуновић.

Он је истакао да је Специјални суд у Хагу посљедња шанса, али је изразио бојазан да ће Тачи своје изјашњавање у тужилаштву, по још непотврђеној оптужници, искористити за нагодбу.

- Себе ће аболирати, али ће суд наставити да ради и пред њим се неће судити људима по чијем су налогу извршени масакри у Старом Грацку, Ливадицама, Волујку, Обилићу, Церници, већ извршиоцима и обичним плаћеницима - сматра Трифуновић.

Трифуновић није желио да коментарише улогу Џефрија Најса, али је рекао да једино што од њега очекује јесте да каже - "нема довољно доказа у случају Тачи и остали", јер је, како наводи, те доказе давно прослиједио Тачију и његовим сарадницима на обраду.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи и данас ће бити саслушаван у тужилаштву Специјалног суда у Хагу због оптужби да је као некадашњи командант терористичке ОВК-а учествовао у убиству око стотину Срба, Албанаца, Рома и политичких противника.

Специјално тужилаштво суда за ратне злочине ОВК-а предало је крајем јуна вијећу овог трибунала предлог оптужнице, којим се некадашњи командант терористичке ОВК Хашим Тачи и шеф његове тајне полиције Кадри Весељи терете за убиство 100 особа, као и за низ других недјела.

У децембру 2011. године швајцарски сенатор Дик Марти објавио је извјештај Савјета Европе у којем је наведено неколико бивших вођа терористичке ОВК-а који су умијешани у ратне злочине.