latinica  ћирилица
15/07/2020 |  16:19 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Приједлог буџета је резултат компромиса - СНСД дао подршку

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ /СНСД/ рекла је да је Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, који је данас усвојен у овом дому, резултат компромиса и усаглашавања, те да је Клуб посланика СНСД-а гласао "за", слиједећи претходно донесене одлуке.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Један Приједлог закона у буџету био је спреман у марту и он је повучен од Предсједништва БиХ да би биле пронађене одговарајуће могућности за помоћ привреди због посљедица вируса корона - рекла је Бурсаћева новинарима у Сарајеву након сједнице Представничког дома парламента БиХ.

Бурсаћева је рекла да за Приједлог закона о буџету нису гласали посланици ХДЗ-а и СДП-а, док су посланици СДС-а и ПДП-а били уздржани.

Она је подсјетила да је данашње усвајање у Представничком дому само један од два корака до коначног усвајања буџета, те да треба сачекати сједницу Дома народа и видјети став делегата.

Бурсаћева је изразила наду да је прошло вријеме опструкција у функцинисању институција БиХ и да је вријеме да се припрема буџет за наредну годину.

- Надам се да ћемо функционисати и већ сада, како је динамиком и предвиђено, почети припремати неки буџет за 2021. годину који ће бити прихватљивији за више актера - рекла је Бурсаћева.

Посланик СДС-а Мирко Шаровић рекао је да су клубови СДС-а и ПДП-а били уздржани током гласања о Приједлогу буџета јер није усвојен ниједан амандман који су уложили.

- Ово је била прилика да се са, само четири или пет амандмана опозиције и минималним корекцијама у Приједлогу, обезбиједи снажнија и јача подршка буџету, али није било интереса за тим - додао је Шаровић.

Посланик Адил Османовић /СДА/ изјавио је новинарима да је СДА све вријеме проактивно и на Савјету министара и у парламенту БиХ радила на креирању и усвајњу буџета.

Он је изразио наду да ће овај приједлог добити подршку и у Дому народа и да ХДЗ неће оспорити ту одлуку.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда, у својству извјестиоца Предсједништва БиХ о Приједлогу буџета, потврдио је новинарима да ће након усвајања овог документа у Дому народа у буџет бити уврштен и амандман посланика Јасмина Емрића /А-СДА/, а који се тиче обезбјеђивања 450.000 КМ за рјешавање мигрантске кризе у Унско-санском кантону.

Он је подсјетио да ће се Дом народа о овом приједлогу изјаснити у уторак, 21. јула.