latinica  ћирилица
15/07/2020 |  16:36 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ представила хитне мјере за припрему за други талас вируса корона

Европска комисија представила је хитне краткорочне мјере како би се ЕУ припремила и по могућству предуприједила ново ширење инфекције вируса ковид19.
Вирус корона (Илустрација РТРС) -
Вирус корона (Илустрација РТРС)

Мјере обухватају појачано тестирање, праћење контаката, надгледање и мапирање кластера заразе и олакшано снабдијевање заштитном опремом, лијековима и медицинским уређајима кроз ЕУ механизме хитних јавних набавки и стратешких залиха.

У Бриселу наводе да је неопходан стални опрез и брз одговор Комисије и земаља чланица како би се зауставило ширење вируса и избјегла нова затварања.

- Опрезност, припремљеност и координација су неопходни како би се спријечило ново ширење вируса корона. Позивамо на јаку и заједничку акцију како бисмо заштитили наше грађане и подржаћемо земље чланице у томе - поручила је комесарка за здравство Стела Киријакидес.

У Бриселу оцјењују да је много тога урађено на сузбијању епидемије, али и упозоравају да вирус ковид-19 и даље циркулише.

Инистира се на важности одржавања брзог приступа капацитетима јавног здравства између осталог и кроз финансијску подршку за транспорт медицинске опреме и особља између држава чланица и координацију распоређивања медицинских тимова и опреме кроз Механизам цивилне заштите ЕУ.

Предложене мјере подразумијевају и правовремену размјену информација, подршку угроженим групама, као што су старије особе, особе с постојећим здравственим проблемима и оне са маргина друштва као и психолошку подршку гађанима.

У Бриселу додају да је у наредном периоду потребно смањити терет сезонског грипа већом вакцинацијом и другим третманима како би се избјегао додатни притисак на већ оптерећене здравствене системе.