latinica  ћирилица
15/07/2020 |  16:39 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Од сутра у БиХ улазак држављанима ЕУ и Шенгенског подручја уз негативан тест

Од сутра се омогућава улазак и боравак у БиХ држављанима чланица ЕУ и земаља потписница Шенгенског споразума који посједују тест да су негативни на вирус корона не старији од 48 часова од тренутка уласка у БиХ, саопштено је из Граничне полиције БиХ.
Гранични прелаз - Фото: илустрација
Гранични прелазФото: илустрација

У саопштењу је наведено да Гранична полиција БиХ обавља граничне провјере у складу са Законом и одлукама Савјета министара, а улазак и боравак у БиХ држављанима чланица ЕУ и потписница Шенгенског споразума дефинисана је најновијом допуном одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ.

Улазак у БиХ је омогућен и странцима који посједују вишекратну шенгенску визу или визу земаља ЕУ или одговарајућу дозволу боравка у земљама ЕУ и шенгенског подручја, такође, под условом да посједују потврду о негативном тесту на вирус корона, не старију од 48 часова од тренутка уласка у БиХ.

- Држављани ових земаља обавезни су да се придржавају и поштују сва упутства и наредбе надлежних тијела БиХ - епидемиолошких и здравствених - пише у саопштењу.

У саопштењу је наведено да су од ове одлуке изузети држављани Хрватске, којима је од 28. маја, као и држављанима Србије и Црне Горе, омогућен улазак у БиХ уз важеће путне документе.