latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:13 ⇒ 16/07/2020 | 07:27 | Аутор: РТРС

Усвојен Приједлог буџета институција од 1,8 милијарди КМ (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину од 1,8 милијарди КМ.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Судбина буџета ипак још није извјесна, јер је усвојен упркос противљењу ХДЗ-а и СДП-а који значајно партиципирају и у Дому народа БиХ, а о овом документу изјашњаваће се 21. јула. За ХДЗ , камен спотицања буџету за ову годину могло би бити и евентуално именовање Селме Цикотића за министра безбједности БиХ, који је од Комисије за именовање Савјета министара данас добио препоруку.

Уз буџет усвојен је само један амандман посланика Јасмина Емрића који је тражио 450.000 КМ за Унско-сански кантон ради сузбијања мигрантске кризе. Министар финасија и трезора БиХ Вјекослав Беванда објаснио је да је извор ових средстава у амандману прецизиран и да ће , уколико буде прихваћен у Дому народа, бити обезбијеђена из директних трансфера.

Но, како се и данашње усвајање буџета одвијало под сјенком условљавања именовањима на релацији ХДЗ – СДА појавиле су се спекулације о начину на који ће ХДЗ постићи зацртане циљеве.

- Не знам одакле вам то да ХДЗ неће доћи на сједницу - рекао је Вјекослав Беванда министар финасија и трезора БиХ.

Хоће ли на тасу превагнути потреба доношења буџета због могућности одржавања локалних избора сазнаћемо 21. јула, али барем вербално, сви су подсјећали на ту обавезу. ИЗ СНСД-а подсјећају и да је одавно требало почети с припремама буџета за наредну годину.

Бурсаћева је изразила наду да је прошло вријеме опструкција у функцинисању институција БиХ и да је вријеме да се припрема буџет за наредну годину.

Клубови СДС-а и ПДП-а били уздржани током гласања о Приједлогу буџета јер није усвојен ниједан амандман који су уложили. Нејасно им је за шта су намјењена средства из буџетска резерве...

- 30 милиона буџетске резерве, да ли је за НАТО пут - рекао је Шаровић.

Шаровићу је одговор понуђен из СДА

- Текућа резерва троши се у трећем кварталу, зна се како се расподјељује - одговорио је Адил Османовић предсједавајући Клуба СДА.

Да су од пута у НАТО остала само обећања постаје јасно и СДП-у, који буџет и није подржао јер средства за АНП нису јасно наглашена. А након сједнице дома, истина нејасну, подршку за позицију министра безбједности БиХ Селму Цикотићу дала је Комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, у крњем саставу са 9 од 14 чланова. Четири су гласа била за, три против и два уздржана, а и ова одлука иде на потврђивање у Представнички дом.