latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:40 ⇒ 16/07/2020 | 08:41 | Аутор: РТРС

Покретна болница која је била набављена за Српску, продата Турској за дупло више новца (ВИДЕО)

Покретна болница која је била набављена за Републику Српску, а потом враћена, због одуговлачења са процедурама у Агенцији за лијекове БиХ, продата је Турској, за дупло више новца.
Moнтажа покретне болнице -
Moнтажа покретне болнице

Власник фирме "Балкан Глобал" Славен Ристић потврдио је за нашу Телевизију да је болницу продао за 4,8 милиона евра.

Болница, чија је монтажа већ била почета у Српској, ипак ће завршити у Турској, и то за дупло више новца.

Болницу коју је Српска платила 4,2 милиона марака, Турци плаћају 4,8 милиона евра. И то нису само шатори, како су тврдили поједини у Српској.

У питању су хируршке столице, дигитални рендгени, климатизација и све што је потребно за лијечење у вријеме било какве елементарне непогоде, па и у случају пандемије вируса корона, каже Ристић.

У току су царинске процедуре, демонтирање и транспорт.

- Такве болнице иначе коштају између осам и 12 милиона евра. Болницу смо турској компанији продали по цијени од 4,8 милиона евра, плус цијена транспорта и монтаже што је све укупно око пет милиона евра - потрвдио је Ристић.

То што је потврдио за нашу телевизију, рекао је и српском члану Предсједништва БиХ.

Милорад Додик притиске опозиције због набавке болнице, назива деструктивним и пита – шта ако се појави већи број заражених.

- Нисмо се требали освртати на неке парадере који иду тамо, сликају се, нешто говоре као да живимо у идеалним условима. Као да је неко намјерно хтио неког да превари. Није нико хтио да превари. Како сада Турској ваља по дупло већој цијени него што смо ми платили. Човјек је хтио да нама учини, а на крају од њега направише лошег момка, што, наравно, треба одбацити - категоричан је Додик.

У јеку пандемије, кад је било тешко доћи до потребне документације, процедуре у Агенцији за лијекове БиХ било је немогуће заобићи, због чега су рокови пробијени, а уговор о набавци раскинут.

Српској је враћено 4,2 милиона марака, колико је платила. То је цијена без профита и зараде, а фирма Славена Ристића тада је за Српску обезбиједила и платила и чартер лет за допремање болнице.

- Жао ми је што се све ово десило, што смо сви изманипулисани али ми као компанија ћемо преживјети, бићемо још бољи и служити овом народу и даље у свакој ситуацији, па чак и у овој пандемији - додао је Ристић.

Због неповољне епидемиолошке слике која се очекује, Република Српска улаже у реновирање објеката на локацији старе хирургије у Бањалуци, како би сви пацијенти били збринути. Ипак, остаје горак окус опструкција на домаћем терену, константни напади опозиције и питања - зашто нам је у јеку пандемије потребна мобилна болница?

И то највише из редова ПДП-а чији кадар је и директор Агенције за лијекове, чија је дозвола још фалила за увоз болнице.

Интересантно, процедуре за набавку спорних респиратора "Сребрној малини" у ФБиХ, Александар Золак завршавао је експресно... што је већ предмет истражних органа.