latinica  ћирилица
16/07/2020 |  07:45 ⇒ 07:49 | Аутор: Независне

Филм "Ко то тамо пева" у програму Кан Класик

Филмски фестивал у Кану одабрао је за свој програм Кан Класик култни српски филм "Ко то тамо пева" у режији Слободана Шијана и продукцији београдског Центар филма, саопштили су из Југословенске кинотеке.
Ко то тамо пева -
Ко то тамо пева

Кан Класик 2020. састоји се од 25 играних и седам документарних филмова.

С обзиром да Кански фестивал ове године због пандемије вируса корона није одржан у свом традиционалном термину и облику, одабрани филмови биће приказани на фестивалима Лумиере у Лиону који ће се одржати од 10. до 18. октобра и Rencontres Cinematographikues de Cannes који је на програму од 23. до 26. новембра.

У овој селекцији су и "Расположени за љубав" Вонг Кар-Вајиа, те филмови Вима Вендерса, Федерика Феллинија, Пјер Паола Пазолинија и других светских редитеља, али и познати филм из периода југословенске кинематографије "Девети круг" (1960) Франце Штиглица с Душицом Жегарац у главној женској улози.

"Ко то тамо пева" је дигитално рестаурисан у Одјељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке као први у пројекту Вип Кинотека, који су Југословенска кинотека и компанија Вип мобиле покренуле у циљу очувања српске филмске баштине.

Нова копија премијерно је приказана на специјалној Вип Кинотека пројекцији 14. децембра 2017. године.

У разговору пред публиком, многобројним званицама из културног и јавног живота, редитељ Слободан Шијан, сценариста Душан Ковачевић, глумци Неда Арнерић и Боро Стјепановић и други чланови екипе са задовољством, али и сетом присјетили су се настанка чувене комедије.

Догађај су употпунили музичари из филма Миодраг и Ненад Костић који су уочи пројекције уживо извели чувену нумеру "За Београд, с фирмом Крстић".

Пројекат Вип Кинотека је успјешно настављен и до сада је ново рухо, односно квалитет слике и тона као у вријеме премијере, добило 16 остварења са листе дјела која је Југословенска кинотека прогласила за национално културно добро од великог значаја.

"Ко то тамо пева" није први српски филм у програму Кан Класик.

"Скупљачи перја" Александра Саше Петровића приказани су у тој официјелној селекцији у мају 2017. године, пола вијека након премијере и освајања Велике награде жирија у Кану.

То је био резултат иницијативе Југословенске кинотеке, која је тада израдила нову копију "Скупљача перја".