latinica  ћирилица
16/07/2020 |  11:45 | Аутор: СРНА

Ивануша: Људи заразни и до три дана прије симптома

Директор Канцеларије Свјетске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша рекао је да је ситуација са вирусом корона у свијету веома озбиљна, пандемија је интензивнија него икада прије, а ситуација са повећаним бројем заражених није изненађујућа, наводећи да су људи заразни један до три дана прије него што испоље симптоме, а остају заразни једну до двије седмице након њихове појаве.
Вирус корона - Фото: СРНА
Вирус коронаФото: СРНА

Ивануша је навео да је вирус остао релативно стабилан, нити је много блажи нити је много гори него што је био, а преноси се са човјека на човјека.

- Када су се попуштале мјере, наравно, ми смо очекивали погоршање. Сада то погоршање видимо, не само у Србији, већ и у бројним земљама широм Европе. Наше понашање је кључно за то како ће се ширити тај вирус - истакао је Ивануша.

Према његовим ријечима, у околини гдје има од 95 до 99 одсто људи осјетљивих на овај вирус он се може ширити експлозивно, због чега су мјере и понашање човјека најбитнији у спречавању ширења вируса корона.

Ивануша је рекао да у просјеку око 40 одсто обољелих има блажи облик болести, око 40 одсто средње тешки, док 20 одсто обољелих има тежак облик вируса корона.

- Од тих 20 одсто тешких облика, пет одсто је критичних. То су људи који практично сви завршавају на вентилаторима/респираторима - рекао је Ивануша.

Према његовим ријечима, млади имају блажи облик болести, али ако постоји велики број млађих људи обољелих од Ковида-19, одређени број имаће озбиљан облик болести.

- Дакле, ако немаш среће, а имаш 20 година, можеш да умреш од Ковида-19 - упозорио је Ивануша.

Он је нагласио да из СЗО никада није речено да ће током љета вирус корона или да ослаби или да ће да нестане.

- Ми, једноставно, нисмо знали колико ће бити активан, али смо и раније видели да је у земљама са тропском или суптропском климом, са вишом температуром ваздуха, исто тако био релативно активан, тако да није то неко велико изненађење - рекао је Ивануша.

Ивануша је навео да се вирус корона брзо шири у одређеним дијеловима САД, у Јужној Америци и Европи, гдје је први врх првог таласа био веома озбиљан, па се ситуација смирила ванредним мјерама.