latinica  ћирилица
16/07/2020 |  14:22 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Акција "Парма 2" резултирала одузимањем хеликоптера (ФОТО)

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука спроводе оперативну акцију кодног назива "Парма 2" која је усмјерена на откривање и расвјетљавање кривичних дјела из области имовинског и привредног криминалитета, саопштено је из Полицијске управе Бањалука.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

У досадашњем току акције, слободе су лишена два лица иницијала Г.Р. због постојања основа сумње да је починило кривична дјела "Неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компијутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података", "Угрожавање сигурности", "Утаја", "Превара", "Фалсификовање исправе" и лице М.Р. због постојања основа сумње да је починило кривична дјела "Фалсификовање исправе", "Навођење на овјеру неистинитог садржаја" и "Неовлаштено пружање медицинских услуга".

Наиме, како наводе из ПУ Бањалука Г.Р. се сумњичи да је у мају 2020 године неовлаштено приступио Фејсбук налогу оштећеног лица те представљајући се као оштећени, упутио пријетње по живот и тијело полицијским службеницима ПУ Бањалука.

Такође, постоје основи сумње да је Г.Р. продао возило марке Мercedes ML које му је било повјерено на чување, трећем лицу, прибављајући на тај начин противправну имовинску корист у износу од 30.000КМ.

У току 2017. године Г.Р. је фалсификовао љекарске налазе у којем му је констатовано тешко здравствено обољење, те је исте у два наврата доставио у кривични спис Основног суда Бањалука, тражећи за себе погодности у погледу извршења кривичних санкција.

Акција "Парма 2" (фото: srpskainfo.com / ustupljena fotografija)

Лице М.Р. се сумњичи да је у претходном периоду израдило диплому стоматолошког факултата у Сарајеву на своје име по којој је стекло звање мастер/магистар стоматолошких наука. На основу дипломе, М.Р. је прибавила потребна одобрења надлежних органа, те је 2017 године у Бањалуци регистровала стоматолошку ординацију у којој је као запослена неовлаштено пружала медицинске услуге, саопштено је из ПУ Бањалука.

У оквиру ових активности слободе је лишено и лице иницијала С.С.

У току је претрес на пет локација на подручју Града Бањалука које користе осумњичена лица.

За сада је пронађена и одузета већа количина новца, уређаји за ометање, прислушни уређаји, више мобилних телефона, сим картица као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем ових кривичних дјела.

Акција "Парма 2" (фото: srpskainfo.com / ustupljena fotografija)

У склопу акције пронађен је и привремено одузет хеликоптер, јер постоје основи сумње да је фалсификована докуметација за исти.

Акција се спроводи под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука, а по наредбама Основног Суда Бањалука.

Одређене активности у оквиру ове акције су и даље у току.