latinica  ћирилица
16/07/2020 |  14:43 | Аутор: Независне

У Великој Кладуши уклоњено шаторско насеље које су подигли мигранти

Радници предузећа "Комуналије" из Велике Кладуше, по налогу Кантоналне инспекције УСК и уз асистенцију полиције, уклонили су данас шаторско насеље које су мигранти прије неколико седмица формирали уз ријеку Кладушницу у насељу Поље.
У Великој Кладуши уклоњено шаторско насеље које су подигли мигранти - Фото: nezavisne novine
У Великој Кладуши уклоњено шаторско насеље које су подигли мигрантиФото: nezavisne novine

- Формирање оваквих и сличних импровизованих насеља забрањено је одлукама Оперативне групе за мигрантску кризу УСК и поступили смо сукладно тим одлукама. На овоме локалитету боравило је око 400 миграната и није било проблема с њима када је ријеч о данашњим активностима - саопштили су из полиције.

Оно што је отежавајућа околност, како је истакнуто, јесте да овим мигрантима није осигуран други смјештај будући да су капацитети јединог прихватног центра "Мирал" у том граду већ одавно попуњени.

Иначе, због поменутог шаторског насеља протествовали су и мјештани насеља Поље, те указивали на провале, крађе и упаде у баште када су им мигранти крали поврће. Портпарол МУП-а УСК, Але Шиљдедић, истиче како број миграната значајно превазилази капацитете постојећих прихватних центара за њихов смјештај и да у таквој ситуацији полиција не може много учинити.

- Нажалост, ми се бавимо само посљедицама и покушавамо да како тако угасимо пожар. Полиција настоји да безбједоносну ситуацију одржи повољном, али је највећи проблем смјештај и исхрана миграната и то је хуманитарни аспект за који полиција није задужена - истакао је Шиљдедић.