latinica  ћирилица
20/07/2020 |  19:14 | Аутор: СРНА

Аеродром Сарајево: У првих пет мјесеци губитак већи од пет милиона КМ

Финансијски губици Међународног аеродрома Сарајево у првих пет мјесеци ове године износили су више од пет милиона КМ, речено је из дирекције овог аеродрома.
Аеродром Сарајево - Фото: dnevni avaz
Аеродром СарајевоФото: dnevni avaz

Усљед пандемије вируса корона Аеродром Сарајево биљежи значајан пад авиооперација као и броја путника, тако да се процјењује да би пад промета путника могао бити 55 осто у односу на план за ову годину, а приходи би могли забиљежити пад од 54 одсто.

Број путника у априлу и мају износио је 259 и 198 и то су углавном биле репатријације грађана који су се нашли ван земље у вријеме пандемије, док је прошле године у априлу кроз аеродром прошло 89.843 путника, а у мају 79.808 путника.

У јуну, када је Аеродром поново почео радити, била су свега 343 путника, док је прошле године у истом мјесецу било 119.205 путника, преноси портал "Кликс".

За санацију штете проузроковане вирусом корона, Аеродром је добио од Владе Федерације БиХ 700.000 КМ, за које су из ове компаније рекли да ће бити усмјерене на покриће губитака у пословању, као и за подстицајне мјере авиокомпанијама и за радове који су у току на доградњи Терминала.

- Како би се економски одржало пословање, Аеродром примјењује уштеде, прије свега на рационализацији трошкова набавки и инвестицијама, али и уштеде на свим осталим трошковима - рекли су из ове компаније.

Међународни аеродром Сарајево био је затворен за комерцијални промет од 30. марта до 1. јуна.