latinica  ћирилица
20/07/2020 |  19:21 | Аутор: СРНА

КЦ Војводина: Регистровано 187 новозаражених, највише из Новог Сада

У Војводини је забиљежено 187 нових случајева заразе вирусом корона, од чега у Новом Саду 131, саопштено је данас из Института за јавно здравље Војводине.
Клинички центар Војводина (фото:dijagonala.com) -
Клинички центар Војводина (фото:dijagonala.com)

У саопштењу је наведено да је број новозаражених у Војводини нешто мањи у односу на претходне дане, док је у Новом Саду рекордан од почетка епидемије вируса корона.

Из Института упозоравају да је здравствени систем Војводине под великим оптерећењем и уколико се тренд пораста новозаражених вирусом корона не заустави, капацитети којима располаже војвођански здравствени систем убрзо ће бити превазиђени.

- Позивамо грађане да под хитно спроводе мјере контроле преношења опасне заразе због изразито растућег тренда обољевања. Мора се поштовати физичка дистанца од најмање једног метра, а треба избјегавати и задржавања у затвореном простору у којем борави велики број људи, попут угоститељских објеката у касним часовима, различитих прослава - указали су из Института.

Обавезно је ношење заштитних маски у затвореном простору гдје је већи број људи, попут јавног превоза, кафића, ресторана, пијаца и сличног, а заштитна маска обавезна је за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном простору.

- Руке се морају редовно прати, уз употребу дезинфекционих средстава на бази алкохола - указали су из Института.

Институт за јавно здравље Војводине препоручио је особама, које су биле у контакту са потрђеним случајевима заразе вирусом корона, да остану у самоизолацији 14 дана од посљедњег контакта.