latinica  ћирилица
21/07/2020 |  18:46 ⇒ 23:42 | Аутор: РТРС

Дом народа усвојио буџет институција, потребно усаглашавање (ВИДЕО)

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Буџет институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, али у тексту различитом од оног у Представничком дому.
Дом народа ПС БиХ (фото:I.Š) - Фото: klix.ba
Дом народа ПС БиХ (фото:I.Š)Фото: klix.ba

Слиједи комисијско усаглашавање, и уколико буде усаглашен, Приједлог буџета поново ће се наћи пред посланицима и делегатима ПС БиХ. Предсједавајући Дома народа Никола Шпирић рекао је да очекује да ће, највјероватније, наредне седмице бити одржане сједнице оба дома и да ће буџет коначно бити усвојен.

Буџет БиХ је усвојен, али као да га нема.

У најкраћем то је резиме три сједнице Дома народа, једне редовне и двије хитне. Због амандмана хрватских делегата којима се у Представничком дому скинутих 750.000 КМ враћа Парламентарној скупштини и одбацује приједлог да се са 450.000 КМ санира мигрантска криза, јер за то постоје средства у буџетској резерви, буџет се разликује од усвојеног у Представничком дому.

Слиједи усаглашавање па поновно усвајање.

- Свима је јасно да се ради о различиотм тексту буџету који је усвоје у Представничком и Дому народа. Вјерујем да ћемо наредне седмице у оба Дома имати усвојен буџет за 2020. годину - рекао је Никола Шпирић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ.

- Именовали смо повјеренство за усаглашавање различитих текстова што значи да ћемо се ми састати и настојати усагласити текстове јер прорачун је најважнији документ и око њега се мора постићи шири друштвени конснзус - додала је Лидија Брадара, шеф Клуба Хрвата у Дому народа ПС БиХ.

Усвајање различитих буџета заправо је одраз политичког надмудривања странака које формално чине владајућу коалицију на бх нивоу.

Након што је у Представничком дому ХДЗ гласао против, а буџет прошао, у Дому народа су га уз подршку српских делегата "поправили".

СДА је била против такве "поправке" али је ипак подржала измијењени текст буџета јер би у супротном били оптужени за опструкцију.

- Нису нас натјерали да оборимо буџет и подржали смо га искључиво због тога да га одржимо у животу и да се на јесен ипак одрже избори - навео је Бакир Изетбеговић, замјеник предсједавјућег Дома народа ПС БиХ.

Опозицони делегати оштро су напали ХДЗ и СНС да "играма" око буџета намјерно пролонгирају изборе, занимљиво је да у потпуности од одговорности "аболирају" СДА.

- Суштина је у томе да је антизборна коалиција састављена од ХДЗ-а и СНСД удаљила грађане БиХ миљама од избора ове године у БиХ - сматра Денис Бећировић, делегат у Клубу Бошњака у Дому народа ПС БиХ.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да вјерује да ће наредне седмице у оба дома парламента бити усвојен буџет за ову годину у истом тексту.

Усвојени буџет институција и међународних обавеза БиХ за 2020. износи 1.852.000 КМ од чега је за институције 996 милиона.

Номинално је у истом износу као и усвојени у Представничком дому, само се разликује по унутрашњој локацији средстава.

За финансирање међународних обавеза предвиђено је 807 милиона и ту нема разлике у буџетима, усвојеним у оба дома.