latinica  ћирилица
23/07/2020 |  08:03 ⇒ 08:04 | Аутор: СРНА

Маринковић: Потребне заштитне мјере за домаће произвођаче

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српскен Стојан Маринковић изјавио је Срни да мање или веће проблеме имају све гране пољопривреде, као и да је комплетно тржиште пољопривредних производа у БиХ и у окружењу у хаотичном стању, те навео да Савјет министара мора увести заштитне мјере.
Стојан Маринковић - Фото: СРНА
Стојан МаринковићФото: СРНА

Маринковић је нагласио да је неопходно заштитити домаћу производњу и домаће произвођаче, с обзиром на чињеницу да се земље ЕУ окрећу себи и штите своју пољопривредну производњу по питању ограничења увоза и неких додатних субвенција.

Он каже да су у Савезу свјесни чињенице да аграрни буџет није довољан да покрије штету коју је произвео неконтролисани увоз.

- Према нашим прорачунима, нама би требао аграрни буџет од 250 милиона КМ, што је у овом моменту незамисливо, ми смо тога свјесни, али је много лакше у том случају увести заштитне мјере и очувати домаћу производњу - наглашава Маринковић.

Он је напоменуо да су почетком прољећа сви апеловали да буду засијане што веће површине поврћем, воћем и ратарским усјевима, да би била обезбијеђена сировинска основа за прехрану становништва у предстојећој јесени и зими када се очекују крајње посљедице пандемије вируса корона.

- Сада када су људи прихватили пакете Министарства пољопривреде и засијали те површине, и оне које никада нису сијали, и људи који се нису бавили тиме одлучили да то учине, сада не могу да пласирају своје производе, имамо тржишне вишкове - каже Маринковић.

Он указује да је проблем изражен и код живинарске производње.

- Живинарска производња се у посљедњих неколико година није жалила на пласмане, успјела је да се стабилизује и обезбиједи чак одређене извозне квоте, међутим и они су у посљедњих пар мјесеци суочени са проблемом пласмана, падом цијене живинског меса испод прага рентабилности и све више имају проблема сличних онима које имају узгајивачи свиња и јунади - навео је Маринковић.

Према његовим ријечима, и мљекарски сектор биљежи одређене вишкове млијечних производа на лагерима које не могу да пласирају.

- Суочавамо се и са проблемом неадекватне потрошње. У неколико наврата смо као Савез апеловали и на прерађиваче и откупљиваче да је много сигурније и исплативије да обезбиједе сировинску базу овде у близини на неких 100, 200, 300 километара него да је траже у земљама Европе. У сваком моменту неко може затворити границу и жељети да своје становништво обезбиједи довољним количинама хране. Зашто то не урадити и у БиХ? Имамо сва права и све могућности не кршећи ниједан потписан билатерални споразум, како ССП, тако и ЦЕФТА - наглашава Маринковић.