latinica  ћирилица
23/07/2020 |  12:54 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Додик: Статус Српске везан за питање Космета (ФОТО/ВИДЕО)

Поред инфраструктурних пројеката, договорили смо се да у неколико наредних мјесеци говоримо о Измјени закона заштите ћирилице, како у Србији, тако и у Републици Српској. То је природно и наше суверено право, да заштититимо своје писмо, поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

- Начин на који разговарамо показују како ми функционишемо, братски, а нисмо усмјерени ни против кога. Желимо да бранимо наше интересе - поручио је Додик.

Нагласио је да су економска питања суштина свега.

- Србија је направила већ прије неколико година мост у Братунцу, да споји обале, народе, али у БиХ неки не желе да виде јаку Србију и Српску - истакао је Додик.

Додик је истакао да је Вучић потврдио да ће Србија великим дијелом финансирати дио ауто-пута до Бијељине, како би завршили највећи заједнички пројекат.

- Ми вјерујемо да је Србији питање број један Косово и Метохија, али знамо да исто тако осјећају и према нама. Зато би требало да буде и те како повезано рјешење проблема заједно са нама. Јер ако самопроглашено Косово добије независност, зашто то не би и Република Српска имала. Немогуће је разговарати о томе, а да се не спомене статус Српске - истакао је Додик.

Он је истакао да је на састанку било ријечи о важним заједничким инфраструктурним пројектима, међу којима је путно повезивање двије земље у вези с чим је било опструкција са нивоа БиХ.

- Застоји око изградње моста у Братунцу говоре како наше односе доживљавају са нивоа БиХ, али вјерујем да ће сва спорна питања бити завршена - рекао је Додик и изразио наду да ће се двије земље повезати ауто-путем од Бањалуке до Београда.

Он је додао да је Вучић потврдио да ће Србија финансирати пут од Раче до Бијељине у износу од готово 80 одсто.

- Ми ћемо наставити од Бијељине ка Брчком, па према Вукосављу и даље према Добоју. Циљ је да се пут заврши у нредних пет, шест година - истакао је Додик.

Навео је да је пандемија вируса корона донијела проблеме, али да га радује то што Србија у првом тромјесечју има најбоље економске показатеље у Европи, јер је то основа заједничких пројеката двије земље.

Додик је изразио задовољство чињеницом да у готово свим општинама Српске постоје пројекти који се реализује а који је финансирала Србија.

- Србији и Србима желим сваки успјех и још једном честитам Вучићу на побједи на изборима - рекао је Додик и изразио очекивање да ће добра сарадња влада и парламената двије земље бити и даље успјешна.

Повезане вијести:

ИЗ ЧАСА У ЧАС: Српска и Србија проширују економску и културну сарадњу (ФОТО/ВИДЕО)