latinica  ћирилица
23/07/2020 |  14:15 | Аутор: СРНА

"Илегалне миграције велики безбједносни и хуманитарни изазов"

Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић изјавио је да је у протекле двије и по године више од 60.000 илегалних миграната регистровано у БиХ, те да тренутни улазак око 150 миграната дневно представља велики безбједносни и хуманитарни изазов за БиХ.

Јовић је, на видео конференцији министара унутрашњих послова и безбједности западног Балкана и представника ЕУ, истакао да БиХ од ЕУ очекује материјалну помоћ, подршку у организацији повратака илегалних миграната у земље поријекла као и размјену информација и најбољих пракси.

Он је указао да је за ефикаснију борбу против илегалних миграција неопходно јачање капацитета Граничне полиције БиХ, Службе за послове са странцима БиХ и органа за миграције и азил.

- Осим тога, неопходно је и јачање капацитета свих полицијских агенција за борбу против кријумчарења миграната, те боље спровођење споразума о реадмисији - рекао Јовић на видео конференцији на којој је разговарано о моделима ефикасније борбе против нерегуларних миграција дуж источно-медитеранске руте.

Договорено је удруживање снага у борби против илегалних миграција, а, осим заштите спољних граница ЕУ, најављена је подршка земљама западног Балкана у заштити својих граница, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

У заједничкој декларацији, која је усвојена данас, наглашено је да се неће толерисати илегални преласци границе, а најављено је убрзање повратка особа којима не треба међународна заштита у земље поријекла, као и размјена информација и јачање оперативне сарадње у разбијању група које се баве кријумчарењем људи.

Конференцији су присуствовали и потпредсједник Европске комисије за промоцију европског начина живота Маргаритис Шинас, комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи, министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер, те представници фронтекса и ИЦМПД-а.

Осим Јовића, БиХ је на овој конференцији представљао и директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић и замјеник директора Службе за послове са странцима Мирсад Бузар.