latinica  ћирилица
27/07/2020 |  11:01 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Пријети губитак од 800 милијарди евра

Европским банкама у сљедеће три године пријети губитак од 800 милијарди евра по кредитима и смањење прихода за 30 милијарди евра због посљедица кризе узроковане вирусом корона.
Еври - Фото: РТС
ЕвриФото: РТС

Према истраживању консултантске фирме "Оливер Вајнман", економски опоравак ће бити спор, а процјене говоре да ће се лоши кредити "попети" на 400 милијарди евра.

Лошији "сценарио" опоравка укључује озбиљне размјере другог таласа пандемије, који би ове цифре удвостручио, а удио лоших кредита европских банака достигао би десет одсто укупног кредитног портфеља, преноси "Фајненшел тајмс".

- Велики број банака наћи ће се у незавидном положају са врло слабим повратима - тврди Кристијан Еделман, један од директора за анализе европског сектора финансијских услуга у "Оливер Вајману".

Он наводи да ће то резултирати аверзијом банака према ризику када је кредитирање у питању.

У тексту се подсјећа да су европске банке прошле кроз тежак период опоравка од прошле финансијске кризе 2008. и да су више од једне деценије имале "слабашну" профитабилности усљед велике конкуренције на тржишту.

Европске банке су у просјеку, како се напомиње, упола мање профитабилне од америчких.

Пет највећих банака из Америке већ је припремило 55 милијарди долара за потенцијалне губитке по кредитима током првог полугодишта ове године.

Пандемија Ковида-19 негативно ће се одразити и на приходе европских банака, првенствено због дугорочно изузетно ниских каматних стопа.

Приходи би, након очекиваних губитака по кредитима, могли ове године да падну за 180 милијарди евра на 385 милијарди евра, чак и ако се друго затварање економије избјегне.

Опоравак се не очекује прије 2022. године, када ће приходи од 535 милијарди и даље бити за 30 милијарди евра нижи.

Стручњаци прогнозирају да ће се нето приход од камата идуће године "спустити" за осам одсто у односу на лањски ниво, те да ће то посебно погодити банке које немају инвестиционо банкарство или управљање имовином, наводи "Спутњик".