latinica  ћирилица
27/07/2020 |  12:36 | Аутор: СРНА

УСАИД донирао 329.000 KM за упостављање регистра подстицаја

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и директор УСАИД-овог пројекта "Финра" /Агенда реформских финансијских активности/ Амил Каменица потписали су споразум о додјели гранта од 329.000 КМ за успостављање регистра подстицаја Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из ресорног министарства Срни је речено да је УСАИД овим пружио финансијску подршку за пројекат "Услуга имплементације информационог система за регистар подстицаја у Републици Српској", који је предвиђен меморанудом о заједничким политикама за период 2018-2020. године између Владе и Уније удружења послодаваца Српске, као и Програмом економских реформи Републике Српске.

- Министарство привреде и предузетништва је предузело низ активности у претходном периоду на стварању услова за успостављање овог регистра. Извршено је мапирање свих достпуних подстицаја у Српској, усвојен је правни оквир за израду регистра подстицаја - наводе из ресорног министарства и додају да је уз подршку УСАИД-а завршено и софтверско рјешење које ће омогућити примјену регистра у пракси.

Регистар подстицаја, кажу у Министарству, даће увид у све расположиве и додијељене подстицаје привреди у Републици Српској, како на републичком тако и на локалном нивоу.

- Циљ је да се путем овог регистра осигура боља координација и размјена података између институција које додјељују подстицаје, као и јавни увид у податке о расположивим подстицајима - појашњавају у ресорном министарству.

Након ове фазе планиране су обуке за све јединице локалне самоуправе и републичке институције које додјељују подстицаје, а потом и коначно пуштање у функцију самог регистра.