latinica  ћирилица
28/07/2020 |  10:48 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Саша Николић - пјесник светосавља

Припадник Министарства унутрашњих послова Републике Српске Саша Николић са Пала издао је своју 10. књигу - збирку епских пјесама "Светосавље" посвећену осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве.
Збирка епских пјесама "Светосавље" - Фото: СРНА
Збирка епских пјесама "Светосавље"Фото: СРНА

Николић је рекао Срни да се у књизи на 215 страна налазе 84 пјесме, које говоре о Светом Сави и великим православним празницима.

У збирци су пјесме "Свети Сава", "Божић", "Васкрс", "Ђурђевдан", "Српска православна црква", као и пјесме посвећене црквама и манастирима широм простора које насељавају Срби.

Он додаје да су ту и пјесме различите тематике, попут "Сеоба Срба у 21. вијеку", те борбе српског народа у Црној Гори за заштиту светиња, до пандемије вируса корона.

Према његовим ријечима, кроз ову књигу жели да пошаље поруку српском народу да слиједи пут Светог Саве и шири православље и светосавље.

- Они који буду читали, могу да сазнају о настанку наше цркве и изградњи наших манастира - наводи Николић.

Николић подсјећа да се писањем епске поезије почео бавити ратне 1993. године задивљен јунаштвом бораца Војске Републике Српске, с циљем да остави запис о борбама српског народа за слободу и очување својих имања и огњишта.

Рецензент књиге Сања Лончар Капуран истиче да Николићева збирка пјесама "Светосавље" представља својеврстан допринос очувању православља и светосавља.

Она наводи да пјесник посједује изражену националну свијест, љубав према српском роду и цркви, што преноси и на читаоца вјештим исказивањем историјских чињеница и тема из свакодневног живота путем десетерачких стихова.

- Једноставном и јасном народном рјечитошћу усмјерава читаоца да слиједи стазе Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог, стазе вјере, љубави, скромности и смирености, јер то је пут спасења. Уз то, овај пјесник, србољуб и родитељ даје очински савјет дјеци како да чувају српске обичаје, да живе у слози, помажу једни другима, те да чине добра дјела - истакла је Капуран.

Пјесник Николић константно ради на очувању српског националног, духовног и културног бића у духу светосавља, каже Капуранова и додаје да га његови потомци које помиње у пјесмама слиједе у том племенитом подухвату, увиђајући значај традиционалне породице.

Она наводи да Николић у пјесми "Сеоба Срба у 21. вијеку" говори о томе како ни у тежим временима Срби нису напуштали своју дједовину и позива их да то не чине ни сада, а младе савјетује да оснују породицу и живе у отаџбини, те да се успињу стазама светосавља, као и вијековима до сада.

Промоција збирке пјесама "Светосавље" Саше Николића у наредним данима биће одржана у манастиру Карно, код Сребренице, а затим и у другим манастирима широм Српске.

Издавач књиге је Српски књижевни клуб Бањалука, подружница Требиње.

Саша Николић рођен је 3. јануара 1975. године у Олову.

Као борац Војске Републике Српске учествовао је у одбрамбено-отаџбинском рату, у којем је рањен два пута. Од 1996. године запослен је у Министарству унутрашњих послова Српске, на Палама, гдје живи са породицом, супругом и четворо дјеце.

За несебичну љубав и безрезервну духовну и материјалну помоћ приликом изградње цркве у родном мјесту одликовао га је "Архијерејском похвалницом" тадашњи епископ Зворничко-тузланске епархије Хризостом.

Од Удружења српских књижевника Словеније Николић је добио диплому са сребрном плакетом у годишњој акцији "Златно перо Љубљане 2017" и сребрни орден за књигу "Православље", а на Петом међународном такмичењу "Златне гусле Љубљана 2017" освојио је треће мјесто за епску пјесму "Република Српска".

Од Савеза српске дијаспоре Словеније добио је бронзани орден и повељу са бронзаном медаљом, као један од најталентованијих младих српских епских пјесника.

Николић је до сада објавио књиге: "Срби – Дрецељ и Дрецељани", "Живот у пјесми", "Црква у Дрецељу", "Паљанска полиција", роман "Орлови лављег срца", "Православље", "Успјешни људи", "На бранику отаџбине" и "Жандармерија".