latinica  ћирилица
29/07/2020 |  15:28 ⇒ 30/07/2020 | 07:47 | Аутор: РТРС

НСРС: Одлуке Предсједништва БиХ штетне по витални интерес Српске (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске двотрећинском већином потврдила је изјаве српског члана Предсједништва БиХ да су три одлуке, које су у Предсједништву усвојене прегласавањем, штетне по витални интерес Српске.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Народна скупштина је потврдила да су по виталне интересе Републике Српске веома штетне сљедеће одлуке:

- Приједлог одлуке о потврђивању Изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске по којој је Одлука о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашње безбједности Сједињених Америчких Држава о сарадњи у вези са употребом путничких информација број: 01-50-1-2136-11/20, без консензуса усвојена на 14. редовној сједници Предсједништва БиХ, одржаној 22. јула 2020. године, веома штетна по виталне интересе Републике Српске;

- Приједлог одлуке о потврђивању Изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске по којој је Одлука о одобравању закључивања Уговора о приступањуБиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021, број: 01-50-1-2136-10/20, без консензуса усвојена на 14. редовној сједници Предсједништва, одржаној 22. јула 2020. године, веома штетна по виталне интересе Републике Српске;

- Приједлог одлуке о потврђивању Изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске по којој је Одлука о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцјењивање ученика (ПИСА) 2021 број: 01-50-1-2136-9/20, без консензуса усвојена на 14. редовној сједници Предсједништва, одржаној 22. јула 2020. године, веома штетна по виталне интересе Републике Српске.

Народна скупштина усвојила је закључке клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, НДП-а, Уједињене Српске, СПС-а и посланичке групе Независни посланици о изјавама српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу Одлука Предсједништва БиХ, усвојених без консензуса на 14. редовној сједници одржаној 22. јула ове године, веома штетним по виталне интересе Српске предложили више закључака.

Обраћајући се посланицима, Додик је рекао да је по сва три питања угрожен интерес Републике Српске јер се задире у уставно-правни поредак и да је на сједници Предсједништва БиХ, на којој је прегласан, замолио друга два члана Предсједништва да са дневног реда скину ове тачке што они нису прихватили након чега је потегао витални национални интерес.

Додик је рекао да је одлука о одобравању и закључивању Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација веома штетна по интересе Републике Српске и да није у складу са Уставом БиХ.

Додик је нагласио да је надлежност у области образовања искључиво на Републици Српској, а на нивоу БиХ као што се покушава учинити штетним одлукама Предсједништва БиХ донесеним његовим прегласавањем.