latinica  ћирилица
29/07/2020 |  19:17 ⇒ 30/07/2020 | 08:02 | Аутор: РТРС

Највише случајева у Бањалуци, у Требињу највећи дневни број заражених (ВИДЕО)

Код 136 особа у Републици Српској потврђено је присуство вируса корона, а тестирано је 675 узорака. Пријављена су три смртна случаја. Ријеч је о мушкарцу из Љубиња и двије жене - из Петрова и Бијељине.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Бањалука и данас биљежи највише заражених. На корона вирус позитивно је 20 особа. Упркос томе, градоначелник Игор Радојичић увјерава да постојеће мјере дају резултате и да неће бити увођења нових, рестриктивних мјера. Град се, каже, припрема за јесен, почетак нове школске године и повратак људи са годишњих одмора, када се очекује више заражених.

- У граду ће се отворити посебна ковид амбуланта у Доцу која ће бити само за особе које су позитивне на ковид. Друго, разматрамо опцију да се одвоји једна амбуланта само за школски узраст, да би дјеца тог узраста која би имала акутне респираторне потешкоће са симптомима, такође могли усмјерени на једну локацију - каже Радојичић.

У Требињу је потврђено 15 нових случајева, што је највећи дневни број од почетка пандемије. Вирусом корона заражене су 73 особе. Локални Штаб за ванредне ситуације не планира увођење нових мјера.

- Штаб за ванредне ситуације не планира увођење нових мјера. Сасвим довољно би било поштовање постојећих и сигурно би се ова ситуација са бројем обољелих смањила - каже Стеван Бекан, начелник градског Штаба за ванредне ситуације.

У Бијељини је регистровано 11 новозаражених. Ковид болница у овом граду попуњена је око 90 одсто. Тренутно је смјештено 40 пацијената са средње тешком и изразито тешком клиничком сликом. Укупно је заражено 170 особа.

- Од тога се шест људи налази на респиратору. Једно је интубирано, пет се налази на механичкој вентилацији, дакле, дишу помоћу респиратора, али нису интубирани. Имамо 25 људи који се налазе на кисеонику, троје је на високим дозама преко 20 литара и, нажалост, имали смо један смртни случај у посљедња 24 сата - каже пулмолог у бијељинској болници, Александра Радојичић.

До сада су у Републици Српској потврђена 4.624 случаја вируса корона, а од почетка пандемије преминуло је 160 особа. 256 особа тренутно је хоспитализовано, у Универзитетском клиничком центру 61, а у општим болницама 195.