latinica  ћирилица
30/07/2020 |  16:09 | Аутор: СРНА

Други пакет економске помоћи Србији 562 милиона евра

Влада Србије је на сједници усвојила други пакет економске помоћи привреди, угроженој због вируса корона, вриједан 66 милијарди динара /око 562 милиона евра/, што уз претходних 5,1 милијарде евра помоћи привреди и грађанима износи 5,8 милијарди евра.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Министар финансија Србије Синиша Мали је прецизирао да та помоћ чини укупно 12,5 одсто БДП-а, те додао да и овај нови пакет треба да омогући очување радних мјеста и производних капацитета.

- Пакет мјера подразумијева исплату 60 одсто минималне зараде у августу и септембру, као и ослобађање од плаћања пореза и доприноса на зараде за један мјесец - рекао је он, додајући да ће се наредних дана знати тачан датум исплате.

Према његовим ријечима, на два минималца из овог пакета могу да рачунају и привредни субјекти основани претходних мјесеци током пандемијске кризе, однсоно након 15. марта, закључно са 20. јулом, али они морају да се пријаве и попуне ППП-ПД образац.

Мали је нагласио да је услов за добијање помоћи државе неотпуштање више од 10 одсто радника, три мјесеца након добијања посљедње уплате.

Он је истакао да је Народна банка Србије изашла у сусрет грађанима и привреди са новим мораторијумом на плаћање кредита за два мјесеца, саопштено је из Министарства финансија Србије.

- Микро, мала и средња предузећа, која су добила минималну зараду у јулу мјесецу, не треба да се пријављују за нове мјере, јер ће по аутоматизму добити и 60 одсто минималне зараде у августу, као и у септембру за своје запослене. Уколико неко не жели помоћ државе, тај новац може да врати у Трезор Србије - истакао је Мали.

Он је навео да ће предузећа из категорије великих правних субјеката добити помоћ државе у виду 50 одсто минималне зараде за оне раднике који су имали одлуку о прекиду рада и та предузећа треба да се до 15. у мјесецу пријаве са листом запослених којима је рад прекинут, како би остварили право на директна давања.

- Држава Србија показује колико је стабилна, колико новца имамо, да су наше јавне финансије у изузетно добром стању -  рекао је Мали, те додао да очекује много бољи прилив ПДВ-а, као и остале приливе у државни буџет.

Он је навео да су видљиви резултати мјера које се спроводе, односно давање сто евра сваком пунољетном грађанину, давање три минималне зараде фирмама, одобравање кредита, док је више од милијарду евра већ искоришћено за ликвидност предузећа, а одобрено је кредита за око 10.000 до 11.000 предузећа.

- У Србији немате масовна отпуштања као у великом броју других, развијенијих земаља. Немате затварање фабрика, немате смањења производних активности. Зато с правом очекујемо резултат по питању стопе раста у другом кварталу. Борићемо се да до краја године задржимо водећу позицију из првог квартала, када је Србија имала највећу стопу раста БДП у Европи -  нагласио је Мали.

Он је поновио да су пензије и плате у јавном сектору стабилне, као и курс динара, инфлација није порасла, задржана је макроекономска стабилност.