latinica  ћирилица
30/07/2020 |  19:22 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Србија и Српска заједно ће обиљежити 25 година од прогона 250.000 Срба из Крајине (ВИДЕО)

Србија и Република Српска заједно ће обиљежити на Рачи 25 година од прогона 250.000 Срба из Крајине у акцији "Олуја" хрватске војске. Предсједник Србије Александар Вучић каже да ће 4. и 5. августа бити обиљежен дан велике српске трагедије. Најавио је и заједничку изградњу са Српским спомен - парком да се никада не заборави злочин највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.
Операција Олуја (архива) -
Операција Олуја (архива)

Годишњица прогона Срба из Крајина обиљежена је први пут у Рачи прије пет година, а овога пута сјећање ће бити одржано без маосовног присуства грађана због епидемије вируса корона.

Биће постављено спомен - обиљежје велике трагедије српског народа, када буде изграђен мост који повезује обје стране Дрине којим су прогнаници са тракторима прелазили 1995. године, као и велики спомен - парк.

- То ћемо направити на том подручју заједно са Републиком Српском. Ми ћемо финансирати радове са 95, а Српска са пет одсто и направићемо велики спомен парк да се никада не заборави злочин највећег етничког чишћења послије Другог свјетског рата - рекао је Вучић.

Истиче да је спомен -обиљежје, као и спомен -парк сјећање на све оне који су морали напустити своја огњишта, оне који су бјежећи на тракторима оставили своје очеве, а на Петровачкој цести изгубили и своју дјецу.

Вучић је рекао да би одлазак представника Срба на обиљежавање "Олује" у Книн дало легалитет етничком чишћењу Хрватске 1995. године.

- Што се "Олује" тиче, то за нас у Србији није трауматично искуство већ је тежак злочин етничког чишћења и сматрамо да је важно да градимо боље односе са Хрватском али ти бољи односи не смију да буду понижавање Србије и српског народа. Какву год одлуку да донесу, наше је да кажемо да не можемо тај гест да подржимо, али ће у свему другоме имати подршку Србие - јаан је српски предсједник.

Вучић каже да ће Београд као космополитски град чувати и Сарајевску улицу и школу "Владимир Назор".

Било му је, каже, интересантно како су на помало хистеричан начин медији у Сарајеву јавили о плану да се промијени назив Сарајевске улице у Београду, а само су узгред својевремено обавијестили о укидању назива Београдске улице у Сарајеву и да то људи у Србији требају да знају.