latinica  ћирилица
31/07/2020 |  08:39 | Аутор: СРНА

Кавазовић: Не дозволимо да нас разлике удаље једне од других

Централна свечаност Исламске заједнице у БиХ поводом Курбан-бајрама одржана је јутрос у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, а предводио ју је поглавар Исламске заједнице Хусеин Кавазовић.
Хусеин Кавазовић - Фото: СРНА
Хусеин КавазовићФото: СРНА

- Немојмо дозволити да нас разлике удаље једне од других. Не судите људима о ономе у чему је Бог коначни судија. Чинимо оно што се од нас тражи, помозимо једни другима и такмичимо се у добру - истакао је у бајрамској поруци Кавазовић.

Указујући да се свијет суочава с великим изазовом због вируса корона, који је похарао многа друштва и многе породице, Кавазовић је рекао да се овај изазов може савладати "као и они прије снажним поуздањем у Бога, јаком вољом, дисциплином, упорношћу и борбом против ње".

Кавазовић је поручио да људи од вјере, службе и струке не би смјели дозволити да буду инструменти манипулација у овако тешким приликама.

- Свађалачки тонови које чујемо у јавном простору, док се боримо за животе и здравље људи, уносе немир и забринутост међу нас. Острашћеност коју видимо у комуникацији познатих јавних личности, образованих људи, чуди и забрињава - истакао је поглавар Исламске заједнице у БиХ.

Према његовим ријечима, празнични дани су идеални за започињање борбе против расцјепканости и јавних свађа.

- Немојмо честитима и поштенима бити примјер лошег поступања и владања. У нашем друштву будимо узори, примјери поштења, морала и честитости. Ширимо добро и боримо се да оно постане доминантно међу нама - додао је Кавазовић.

Он је замолио вјернике да у важећим околностима поведу рачуна о властитом здрављу и здрављу своје родбине и пријатеља, поштујући прописане мјере.

Према инструкцији Исламске заједнице, сходно инфраструктурним могућностима, бајрамска молитва клањана је на отвореном, а честитања се обављају без физичког контакта и са прописане дистанце.

Због погоршане епидемиолошке ситуације узроковане ширењем вируса корона отказане су масовне бајрамске свечаности и пријеми, као и друге вјерске манифестације осим молитви.